Fred Taikon vill få svar på varför han registrerades i romregistret. Foto: Isabelle Swahn/Sveriges Radio.
1 av 3
Fred Taikon vill få svar på varför han registrerades. Foto: Isabelle Swahn/Sveriges Radio.
Rosario Ali säger att det handlar om strukturell diskriminering. Foto: Isabelle Swahn/Sveriges Radio.
2 av 3
Rosario Ali säger att det handlar om strukturell diskriminering. Foto: Isabelle Swahn/Sveriges Radio.
Civil Rights Defenders har tillsammans med elva romer stämt svenska staten. Foto: Isabelle Swahn/Sveriges Radio.
3 av 3
Civil Rights Defenders har tillsammans med elva romer stämt svenska staten. Foto: Isabelle Swahn/Sveriges Radio.

"Vi vill veta varför vi fanns med i registret"

"Det finns en strukturell diskriminering från myndigheter"
2:30 min

I dag stämmer elva romer staten för romregistret. Fred Taikon är en av personerna som olagligen registrerades av Skånepolisen och nu hoppas han få reda på varför.

– Det är vitt skilda känslor naturligtvis. Det är synd att vi ska behöva göra det här. Det är inte det att vi stämmer dem på grund av att vi fick för lite pengar. Det handlar inte alls om det. Det handlar om upprättelse, säger Fred Taikon som är en av de som lämnade in stämningsansökan i dag.

Det var för ett och ett halvt år sedan som Dagens Nyheter avslöjade att Skånepolisen fört ett register över omkring 4 700 personer, de allra flesta romer, och över tusen av dem var barn. Fred Taikon är en av de romer som blev registrerad trots att han inte är kriminell.

Efter avslöjandet så granskade myndigheten Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden registret och kom fram till att det var olagligt, bland annat eftersom att syftet med det var för oprecist. Däremot ansåg man inte att registret upprättats på etnisk grund. Och när Justitiekanslern beslutade att alla registrerade har rätt till 5.000 kronor i skadestånd, handlade det om brott mot polisdatalagen, inte om etnisk diskriminering.

Fred Taikon säger att statens tidigare granskningar inte räcker eftersom han fortfarande inte har fått veta varför han fanns med i registret.

– Vi hoppas att man kommer att få en upprättelse och att man kommer att undersöka varför vi finns med i registret. Vi har sett att det här registret har svällt så ofantligt. Det är många personer som är involverade, hela min familj är involverade, och vi är inte ett dugg brottsliga på något vis och därför vill vi också veta varför vi finns med i registret, säger han.

Även Rosario Ali, barnbarn till Fred Taikon, finns med i registret. Han håller med om att myndigheternas granskningar inte räcker eftersom han anser att det handlar om ett olagligt etniskt register. Det vill han att Stockholms tingsrätt slår fast.

– Sedan vill vi att man kommer fram till att det finns ett strukturellt problem hos polismyndigheten där man registrerar, i det här fallet den romska gruppen, inte på grund av vad de har gjort utan på grund ut av att det finns en strukturell diskriminering från myndighetens sida.

Rosario Ali och Fred Taikon är hoppfulla. Civil Rights Defenders säger att de är beredda att ta frågan hela vägen till Europadomstolen i Strasbourg om det krävs. Fred Taikon vill bara få ett rakt svar.

– Vi kommer inte att godta något svammel utan rakt på sak: Varför finns vi med i registret?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".