"Rysslands spionage har intensifierats de senaste 15 åren"

3:02 min

Ryskt spionage var det största underrättelsehotet mot Sverige förra året, konstaterar Säpo i sin årsrapport. Den bilden delar även säkerhetsexperten Joakim von Braun.

– Man kan både se det som en allmän ökning av deras underrättelseverksamhet i väst, men kanske också ett särskilt intresse bland annat för Sverige, säger Joakim von Braun.

Enligt Säpo är det ryska spionaget mot Sverige omfattande. Bland annat försöker den ryska underrättelsetjänsten, GRU, samla in information om det svenska försvaret och hur infrastruktur och internet fungerar i Sverige.

Säkerhetsexperten Joakim von Braun säger att det är en stor förändring mot förr, när Ryssland var mer intresserat av att komma över svenska industrihemligheter. Men det är inte den enda förändringen. Den ryska underrättelsetjänsten har i dag betydligt mer pengar att röra sig med än för tjugo år sedan och kan därför också spionera mer, säger han.

– Dels så har det intensifierats de senaste 15 åren. Under 1990-talet så var stora delar av den ryska underrättelseapparaten under isen på grund av bristande politisk styrning och dålig ekonomi. Sedan dess har ekonomin förbättras och den ryska krigsmakten har kunnat ökat sin budget med 450 procent, vilket har medfört att den ryska underrättelsetjänsten har fått mer medel, säger von Braun.

Den svenska säkerhetspolisen skriver i sin rapport i dag att den största delen av spionaget utförs av ryska underrättelseofficerare som utger sig för att vara diplomater. Det är ett klassiskt verktyg som låter agenter ta större risker, säger von Braun.

– Det är en av de mest grundläggande bitarna i rysk underrättelsetjänst. En av anledningarna är att en diplomat har en fullständig diplomatisk immunitet och det leder till att man vågar göra saker som man kanske inte skulle våga göra om man skickade över någon med täckmantel av att vara affärsman eller student, säger von Braun.

Joakim von Braun är positiv till att den svenska säkerhetspolisen är så öppen med att Sverige utsätts för spionage från Ryssland och säger att det är viktigt att det tas på allvar.

– Jag tror att man kan tala om en viss naivitet och blåögdhet i Sverige därför man har kvar bilden av Ryssland på 1990-talet när det var ett samhälle på väg mot ökad frihet och demokrati, säger Joakim von Braun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista