IS-krigare
IS-krigare. Foto AP Photo/militant website. sza58d36

IS publicerar avrättningsvideo dagen innan det kurdiska nyåret

1:47 min

Knappt ett dygn innan det kurdiska nyåret Newroz publicerade Islamiska Staten, IS, en film där tre kurdiska peshmergasoldater avrättas. Firandet måste fortsätta ändå, säger Zerdecht Salayi, anhörig till ett av offren.

– En av de som var med i videon är en släkting till mig. Jag läste någonstans att de hade planerat att avrätta de här sjutton tillfångatagna peshmergasoldaterna under Newroz. Man kan inte tro att de är så omänskliga, men så kom videon igår där tre av de tillfångatagna avrättades. 

I februari meddelade Kurdiska riksförbundet i Sverige att de inte kommer att anordna firanden av det kurdiska nyåret Newroz, som inträffar i dag. I ett pressmeddelande beskrev de att beslutet tagits av en enhällig styrelse av respekt för kampen mot Islamiska staten och för de som förlorat nära och kära i Syrien och Irak under året.

Islamiska statens publicering av en film där tre kurdiska soldater halshuggs igår gjorde sannolikt inte att viljan att fira blev större. Zerdesht Salayi förstår deras beslut, men tycker tvärtom att ett firande av Newroz är det rätta att göra för att fira offren. Annars har IS vunnit, säger han.

– Jag förstår vissa som tycker att fira Newroz kan vara lite oförskämt. Jag förstår alla som har mist söner, pappor, systrar. Men jag tror att just i år så måste man visa omvärlden att vi tänker annorlunda. Man behöver inte vara respektlös om man firar Newroz. Jag tänker precis tvärtom. Jag tänker att när vi firar Newroz så hedrar vi alla de som vi har förlorat. De gav sina liv för att vi ska fortsätta vara kurder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista