Olga Persson, ordförande för Unizon Foto: Hewa Abdelzadeh/Sveriges radio
Olga Persson, ordförande för Unizon Foto: Hewa Abdelzadeh/Sveriges radio

Kvinnojourerna börjar märka av jihadistresorna

2:15 min

Kvinnor som levt med män som rest till Syrien för att strida med terrororganisationer som IS har börjat dyka upp på landets kvinnojourer.

Det här säger Olga Persson, som är generalsekreterare för Unizon, ett förbund för 120 kvinnojourer runtom i Sverige. Hon tycker att finns ett stort behov att också se på jihadistresorna från ett kvinnligt perspektiv.

– Framför allt kommer vi ha kvinnorna och barnen hos oss, till de här männen. Både när de har åkt och när de återvänder. Så ser det ut med män som är i krig, att de ofta utövar våld mot sin familj. Och därför kommer vi möta de på jourerna och vi får också väldigt mycket information till oss på olika sätt, från kvinnorna som bor hos oss, säger Olga Persson.

Enligt SÄPO har upp till 300 personer från Sverige åkt ner till bland annat Syrien för att strida med terrororganisationer som IS, de flesta unga män. Och det är inte bara risken för våld som kvinnorna måste står ut med, säger Olga Persson på Unizon.

– De kvinnor och barn som vi kommer ha hos oss kommer också ha det här stigmat, skammen och skulden. Både för att man varit våldsutsatt såklart, men också att man faktiskt har levt med någon som har valt att åka och kriga i ett annat land. Som människor tycker är jättekonstigt och fel. Och som hela samhället är emot. Det är något familjerna behöver kunna hantera, säger Olga Persson.

Hur många kvinnor i en sådan situation som sökt sig till kvinnojourerna runtom i Sverige vet man inte från Unizons sida. Någon sådan kartläggning har ännu inte gjorts. Men enligt Olga Persson har man redan börjat upptäcka dessa kvinnor ute på kvinnojourerna.

– Vi börjar se det. Framför allt ser vi kvinnor som inte vågar berätta vart deras män befinner sig. De är inte Sverige de är någon annanstans, men man vill inte säga var, säger hon.

Samtidigt är detta något helt nytt för kvinnojourerna att handskas med de här kvinnorna, och det kräver speciella insatser.

– Vi behöver givetvis mycket mer kunskap och mer resurser. Jag tror att hela hälsosjukvården behöver mycket mer resurser när de handlar om traumatiserade människor generellt, Olga Persson. 

Hon efterlyser samtidigt samarbete mellan samhällsinstitutioner och samhällets olika aktörer. Men även att våldsbejakande och radikaliserade män ska ses i ett vidare samhälleligt perspektiv.

– Vi vill ju inte att frågan om mäns våld kopplat till radikalisering ska bli bara en säkerhets fråga som gubbar inom säkerhetsbranschen eller justitiedepartementet jobbar med. Utan det här är en fråga för hela samhället, säger Olga Persson, generalsekreterare för Unizon, som samlar 120 kvinnojourer runtom i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista