Jesper strider mot IS i norra Syrien. Foto: Privat
Jesper strider med kurdiska YPG mot IS i norra Syrien. Foto: Privat.

Svenske Jesper strider mot IS

6:07 min

Sedan maj slåss 24-årige Jesper tillsammans med YPG mot IS i Rojava. Han är positivt inställd till det nya svenska lagförslaget om att kriminalisera terrorresor.

– Jag tycker att det är underbart att en sådan lag kommer. Tyvärr är den några år sen, den skulle kommit från första början, säger Jesper.

Jesper reste till de kurdiska områdena i norra Syrien, Rojava, efter att ha sett på tv och nätet vilka grymheter som civila och barn utsätts för i spåren av IS terror. Han ville göra något och valde därför att åka ner till Syrien och ansluta sig till de kurdiska styrkorna YPG, som av politiska bedömare anses vara PKK:s väpnade gren i Syrien. Men samtidigt som PKK finns med på både EU och USA:s terrorlista får YPG:s styrkor flygunderstöd i kriget mot IS, av den USA-ledda koalitionen.

– Jag var arg för att det var så mycket civila och barn som drabbades på grund av det IS håller på med. Så jag beslutade mig för att åka ner hit och försöka göra skillnad. Hjälpa och skydda de svaga och kämpa mot det här terrorhotet som IS är, säger Jesper.

Hemma i Sverige jobbar han på en gymnasieskola som elevmentor och är, som han själv uttrycker det, en helt vanlig svensk kille. Till en början var hans familj chockad över beslutet att åka ner till Syrien, men så småningom har han fått familjens stöd.

Sedan drygt en månad tillbaka är kriget mot IS istället Jespers vardag. Om dagarna och nätterna bevakar de områden som befriats från IS, och i områdena som nyligen befriats måste de syssla med minröjning. Senaste lyckades kurderna att komma segrande ur slaget om gränsstaden Tell Abyad, eller Gire Spi som kurderna benämner staden. Det är vanligt att IS lämnar efter sig minor och bomber i de områden som de tappar kontroll över, berättar Jesper.

– Just nu är det så att vi skyddar enheterna som rensar bomber i staden vi är i nu. För de har lagt jättemycket minor och hemmagjorda bomber på gator, byggnader, hörn och så i den stad vi är i just nu. Så vi håller på och rensar för fullt. Tell Abyad är en stor stad så det tar väldigt lång tid, säger han.

Den senaste veckan har han kunnat följa nyheterna i Sverige där motståndet mot IS handlar om en ny lag som är tänkt att förhindra svenskar från att ansluta sig till Islamiska staten. Lagen är tänkt att ge upp till två års fängelse för personer som reser utomlands och deltar i eller tränar för terrorhandlingar.

Många svensk-kurder har reagerat på förslaget eftersom regeringen tänker utgå från EU:s terrorklassning, i vilken PKK är listad som terroristorganisation. Då  YPG anses vara PKK:s väpnade gren i Syrien är det något som i förlängningen skulle kunna innebära att de som likt Jesper åker ner och strider i YPG:s led mot IS omfattas av lagen. Detta trots att syftet med lagen är att förhindra svenskar från att ansluta sig till terrororganisationer som IS.

– Åker man och strider för en terroristorganisation tycker jag det ska kriminaliseras. Men samtidigt åker jag hit och slåss för YPG som inte är terrorstämplad så gör jag inget brottsligt enligt svensk lag, vilket jag tycker är bra. För att skulle man terroriststämpla en organisation som gör allt för att skydda och hjälpa människor som har behandlats illa av IS som har utfört massmord mot deras folk, så tycker jag att den lagen är ganska dum och man behöver se igenom den, säger han.

I dagsläget är det inte klart hur den nya lagen är tänkt att formuleras och vilka som omfattas av den. Skulle EU:s terrorklassning ligga till grund för den nya lagen kommer även de som ansluter sig till PKK att omfattas av den. Men huruvida de som ansluter sig till styrkor under YPG:s flagg omfattas av lagen eller inte, på grund av gruppens starka band till PKK är ännu oklart.

Att åka ner och ansluta sig till YPG kan man inte göra hur som helst, enligt Jesper. För Radio Sweden berättar han att det samtidigt som honom var två andra svenskar som hade tagit sig till Rojava och ville ansluta sig till YPG. Men de skickades hem ganska snabbt av kurderna. Det går inte att komma ner till Rojava och tro att man kan vara här ett par veckor och sedan åka hem, säger Jesper.

– Det var två svenskar som jag fick reda på var i den militära akademin som fick frågan hur länge ska ni stanna, två veckor hade de svarat då. Då hade de kurdiska befälen skickat hem de igen. Det går inte att komma hit och tro att man kan säga jag ska stanna här en vecka, säger han.

För honom är detta ett seriöst engagemang och han har inga planer på att komma hem till Sverige den närmaste tiden. Han har redan sett en kamrat mista livet när han bara tre meter från honom själv trampat på en mina. Själv kom han undan med lindriga skador, men han har numera minfobi, som han själv kallar det.

– Jag hade väldigt tur att jag kom undan med de skador jag hade, men mycket av min kompis kropp skyddade mig från övriga splittret och sen så hade jag väldigt mycket skyddsutrustning.

Har du funderat på hur länge du kommer att stanna där?

– Ja, det har jag gjort. Jag vill uppleva den svenska sommaren. Nu har jag hört att den är ganska dålig, så jag är inte övertygad att komma hem än på ett tag. Jag vill stanna tills det lugnar ner sig i Rojava framförallt och stora delar av Kurdistan, och sen kommer jag hem och tar ett break, säger Jesper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista