Kompromiss om ISDS vägledande i TTIP-förhandling

3:03 min

När EU i dag röstade om handelsavtalet med USA, TTIP, stod den kontroversiella tvistelösningsmekanismen ISDS i fokus. Den slutliga resolutionen blev en kompromiss.

– Jag är i grunden nöjd. Den kompromiss vi har nu som säger att vi ska modernisera ISDS är helt okej, för det viktiga är att vi får ett investeringsskydd på plats, säger Christofer Fjellner, EU-parlamentariker för Moderaterna och medlem av EU:s handelsutskott INTA.

Kompromissen som röstades fram innebär att företag och stater ska lösa tvister i en internationell domstol istället för i skiljedomsinstitut som i dag. Det ska även bli möjligt att överklaga domsluten. De som förespråkat den gamla typen av ISDS-mekanism som finns i många andra handelsavtal menar att det är viktigt med ett oberoende institut eftersom företag inte alltid kan lita på nationella domstolar.

Tvistelösningsmekanismen ISDS, investor-state dispute settlement, är den mest kontroversiella och omdebatterade delen av TTIP-förhandlingarna. Att EU-parlamentet nu har röstat för den kompromiss som handelskommissionären Cecilia Malmström presenterade tidigare i våras innebär att ISDS-mekanismen fortfarande ser ut att bli en del av handelsavtalet.

Max Andersson, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, säger att dagens omröstning gick som väntat, men att han är besviken.

– Jag tycker inte det finns något som helst skäl att ha ett ISDS-system som gör det möjligt för företag att stämma stater utanför det normala domstolsväsendet för att det finns lagar som undergräver möjligheter att göra vinst. Jag tycker inte det finns något som helst skäl att ha det i avtalet mellan EU och USA och det hade jag hoppats att man kunde ha röstat bort, säger Max Andersson.

Frågan har splittrat EU-parlamentet och dagens omröstning skulle egentligen skett i juni men sköts då upp bland annat på grund av att den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet var oeniga om just ISDS.

Dagens omröstning var en halvtidsavstämning där EU-parlamentetet fick möjligheten att ge sin syn på förhandlingsprocessen till EU-kommissionen som förhandlar för EU:s sida. Europaparlamentet har inget direkt inflytande över förhandlingarna men kan lämna rekommendationer till Europeiska kommissionen när som helst under processen.

Efter dagens omröstning sa handelskommissionären Cecilia Malmström att hon var nöjd över att parlamentet röstat igenom en resolution som ger kommissionen ett fortsatt brett mandat att förhandla fram ett ambitiöst TTIP-avtal.

– Jag tycker den här resolutionen är svag. Man för inte fram den hårda kritik som man borde göra, om hoten mot att demokratin undergrävs eller riskerna att miljöstandarder undergrävs med det här handelsavtalet, säger Max Andersson (MP).

Det tycker inte Christofer Fjellner (M). Trots en kompromiss om ISDS så är han nöjd med att resolutionen gick igenom och att ytterligare ett steg har tagits mot ett färdigförhandlat handelsavtal.

– Den text som nu har godkänts kommer inte få Nobelpriset i litteratur direkt men det var inte heller det som var viktigt, utan det som var viktigt var att den inte sätter käppar i hjulet för frihandelsförhandlingarna och det gör den inte. Den välkomnar tvärt om de förhandlingarna. Framför allt har vi kommit över ett hinder på vägen. Om vi ska lyckas med frihandelsförhandlingarna i tid och de ska hinna bli klara före det amerikanska presidentvalet så måste man köra full fart på alla cylindrar nu i sommar, säger Christofer Fjellner.