Avspark för Gothia Cup

2:09 min

Nästa vecka startar Gothia Cup, världens största internationella fotbollsturnering för ungdomar, i Göteborg. Och i år när turneringen firar fyrtio år väntas den bli större än någonsin tidigare.

-– Det känns väl litegrann som: "äntligen!" Nu har vi jobbat i femtioen veckor för att förbereda det här och nu ser vi såklart fram emot att få välkomna alla ungdomar och barn från hela världen som är på väg till Göteborg till ett som vi hoppas ska bli ett bra arrangemang, säger Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup.

Fotbollslag från Tyskland, Norge, USA och England kommer finnas på plats i Göteborg när invigningen av fotbollstävlingen Gothia Cup - världens största internationella fotbollstävling för barn och ungdomar - äger rum på måndag.

Bakom arrangemanget står den lokala fotbollsklubben BK Häcken som anordnade Gothia Cup för första gången 1975. Varje år deltar runt 1600 lag från 80 nationer och genom åren har närmare en miljon spelare från sammanlagt 141 länder deltagit i turneringen.

I år väntar turneringen hundra fler lag än förra året och är större någonsin. Något som framförallt märks i förberedelserna berättar Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia Cup.

-– Det är fler transporter, bussar och förläggningar, skolor och hotell och fotbollsplaner som ska tas i bruk, men de svårigheter som man ställs inför är när det inträffar saker man inte har planerat. Det är väl det som skiljer an bra från en mindre bra arrangör, att man löser problem man inte har kunnat planera för, säger han.

Även om Gothia Cup i första hand är en fotbollstunering är evenemanget mycket mer än fotboll, för Dennis Andersson är Gothia Cup också en mötesplats, ett sätt att knyta nya kontakter och träffa människor från hela världen. Man glömmer nog ganska snabbt vilka matcher man såg, spelade eller vann, tror han, medan minnet av de människor man lärde känna stannar kvar.

Och Dennis Andersson lovar mycket till de som besöker Gothia Cup i år.

– Jag tycker att man ska komma hit för att få en känsla av hur det är att under en vecka vara världsmedborgare. Man kommer naturligtvis också få se en hel del rolig fotboll, men jag tror att den gemenskap som uppstår under veckan är det som man som besökare kommer att uppmärksamma mest, säger Dennis Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista