#Flyktvägen

Flyktvägen till Sverige kantades av våld

1:44 min

Flyktvågen som tagit sig genom Europa den senaste veckan har nått Sverige. Efter lång tid på flykt anlände Ahmad och Peyman till Malmö i måndags.

En av de flyktingar som kom till Malmö centralstation i måndags var Peyman, som är kurd från Syrien. Han berättar hur han försökte ta sig till Grekland från Turkiet tre gånger innan han lyckades. Varje gång blev han gripen och skickad tillbaka till Turkiet där han fängslades.

– I Grekland greps vi och sändes tillbaka till Turkiet. Ena gången slängdes våra mobiltelefoner i havet. Andra gången trycktes vi ihop, 170 personer, i en och samma lastbil i Grekland. Lastbilen blev stoppad och vi sändes till Turkiet och fängslades fyra dagar. Tredje gången blev vi stoppade i Grekland, satt i fängelse i 8 dagar. Sedan släpptes vi, de behandlade oss bättre än de förra gångerna och gjorde ingenting, utan vi fick gå fria, säger Peyman.

Nu har Peyman nått Sverige och han säger att han är i ett väldigt dåligt psykiskt tillstånd.

– Du ser själv hur jag ser ut att må. Jag kommer att behöva minst 2-3 månader innan jag kan återhämta mig. Jag har alltid ont i huvudet. Jag har ingen aptit, kan knappt äta någonting, säger Peyman.

Ahmad kommer också från Syrien. Han berättar att han lämnade Turkiet för två veckor sedan, och sedan dess har han färdats genom Grekland, Makedonien, Serbien och Ungern. Han säger att han blev misshandlad i Ungern och togs till ett flyktingläger, som han sedan lyckats fly ifrån och tog sig till Österrike, vidare till Tyskland och sedan Danmark.

När han kom till Danmark upplevde han att polisen var våldsam när de försökte få flyktingarna att lämna fingeravtryck. Men Ahmad lyckades ta sig vidare utan att lämna fingeravtryck. Igår anlände han till Malmö.

– Vi var några som lyckades fly därifrån. Vi började gå till fots mot Sverige. De stoppade oss mitt på en väg och även där blev det våldsamt. De tog oss till ett hotell, där jag var fram till igår natt. Jag lyckades fly och började gå mot Sverige, och nu är jag här, säger Ahmad.