#Flyktvägen

Rykten sprids bland flyktingar att Sverige inte kan ta emot fler

1:12 min

Migrationsverket har personal på plats i Malmö för att bemöta rykten som sprids om att Sverige inte kan ta emot fler människor som söker asyl.

– Det har gått ut rykten om att vi inte kan ta emot folk, vilket inte är sant. Vi tar emot alla som kommer söka asyl och planerar för det. Vi har en beredskap för det, säger Karima Abou-Gabal.

Karima Abou-Gabal och ytterligare två anställda på Migrationsverket i Malmö har sedan i tisdags gått runt på Centralstationen i Malmö i orangea västar och pratat med nyanlända flyktingar för att berätta för dem hur de söker asyl i Sverige och var de kan vända sig för att registreras och påbörja asylprocessen.

Men de finns också på plats för att bemöta de rykten som sprids bland de som nu kommer till Malmö om att Sverige inte har kapacitet att ta emot fler människor som söker asyl. Karima Abou-Gabal säger att de blivit informerade om ryktena av flera av de volontärer som hjälper till på Centralstationen.

– Vi har förstått av de frivilliga som är här att flyktingarna tror att volontärerna är här för att Migrationsverket inte kan ta hand om alla som kommer hit, säger Abou-Gabal.

Att den här typen av rykten florerar just nu bekräftas också av några flyktingar som Radio Swedens utsända i Malmö har varit i kontakt med och som uppfattat att polisen i Danmark har sagt till dem att Sverige inte kunde ta emot dem.