Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#Flyktvägen

Rykten sprids bland flyktingar att Sverige inte kan ta emot fler

Published torsdag 10 september 2015 kl 16.30
"Det är inte sant. Vi kan ta emot alla som söker asyl"
(1:12 min)
Karima Abou-Gabal och en av hennes kollegor ger information till människor som precis anlänt till Malmös centralstation. Foto: Hewa Abdelzadeh.
1 av 2
Karima Abou-Gabal och en av hennes kollegor ger information till människor som precis anlänt till Malmös centralstation. Foto: Hewa Abdelzadeh.
Karima Abou-Gabal på Migrationsverket. Foto: Hewa Abdelzadeh.
2 av 2
Karima Abou-Gabal på Migrationsverket. Foto: Hewa Abdelzadeh.

Migrationsverket har personal på plats i Malmö för att bemöta rykten som sprids om att Sverige inte kan ta emot fler människor som söker asyl.

– Det har gått ut rykten om att vi inte kan ta emot folk, vilket inte är sant. Vi tar emot alla som kommer söka asyl och planerar för det. Vi har en beredskap för det, säger Karima Abou-Gabal.

Karima Abou-Gabal och ytterligare två anställda på Migrationsverket i Malmö har sedan i tisdags gått runt på Centralstationen i Malmö i orangea västar och pratat med nyanlända flyktingar för att berätta för dem hur de söker asyl i Sverige och var de kan vända sig för att registreras och påbörja asylprocessen.

Men de finns också på plats för att bemöta de rykten som sprids bland de som nu kommer till Malmö om att Sverige inte har kapacitet att ta emot fler människor som söker asyl. Karima Abou-Gabal säger att de blivit informerade om ryktena av flera av de volontärer som hjälper till på Centralstationen.

– Vi har förstått av de frivilliga som är här att flyktingarna tror att volontärerna är här för att Migrationsverket inte kan ta hand om alla som kommer hit, säger Abou-Gabal.

Att den här typen av rykten florerar just nu bekräftas också av några flyktingar som Radio Swedens utsända i Malmö har varit i kontakt med och som uppfattat att polisen i Danmark har sagt till dem att Sverige inte kunde ta emot dem.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".