"Jag förväntar mig att UD kommer att reagera"

3:23 min

Situationen har varit våldsam i Turkiet de senaste dagarna. "Turkiet är på fel väg", säger Jens Orback, generalsekreterare på Palmecentret.

– Jag förväntar mig att Utrikesdepartementet kommer att reagera. Så sent som för lite drygt 14 dagar sedan så träffade vår utrikesminister oppositionsledaren Selahattin Demirtas (HDP), och det vore på plats tycker jag att utrikesministern nu följer upp den kontakten och orienterar sig om läget, säger Jens Orback, generalsekreterare på Olof Palmes internationella center.

Situationen har varit våldsam i Turkiet de senaste dagarna. Det prokurdiska partiet HDP, som i våras kom in i parlamentet för första gången, har fått hundratals partilokaler vandaliserade. I huvudstaden Ankara har partiets fastighet satts i brand.

Detta kommer samtidigt som det har varit en allvarlig upptrappning av våldet mellan den kurdiska gerillan PKK och den turkiska staten, och turkiska nationalister anklagar HDP för att ha band till PKK.

Socialdemokraterna i Sverige ser HDP som ett systerparti, och Jens Orback förväntar sig att partiet kommer reagera på den senaste tidens händelser. En delegation från Palme-centret - som är arbetarrörelsens gemensamma organisation för internationellt utvecklingssamarbete - var i Turkiet för ungefär tio dagar sedan och träffade representanter från HDP, regeringspartiet AKP och det största oppositionspartiet CHP. Sedan dess har situationen förvärrats i landet.

Situationen är ytterst allvarlig, säger Jens Orback. Politiska partier är en förutsättning för demokrati och om inte deras verksamhet kan skyddas så är demokratin hotad.

– Det är oerhört viktigt att våldsmonopolet som regeringen har också används till att skydda politiskt aktiva människor i Turkiet. Och inte minst ett oppositionsparti. Så det ligger ett stort ansvar på regeringen att skydda de här lokalerna, och att också hitta vilka förövarna är och att få dem inför domstol. 

I november planeras ett nyval i Turkiet. Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu har fördömt våldet och manat till lugn, men HDP:s partiledare Selahattin Demirtas kallar det som händer för en lynchkampanj och anser att det är omöjligt att hålla nyval när säkerhetsläget är så dåligt. 

Jens Orback hoppas att valet ska kunna genomföras, men under förutsättning att det blir fria och rättvisa val.

– Inte minst finns det en oro idag i sydöstra Turkiet, där läget är väldigt svårt, och det tycks också vara svårt för oppositionspolitiker att göra uttalanden. 

Sverige är sedan länge en vän till Turkiet, oavsett vilken regering som sitter vid makten, säger Jens Orback. Detta eftersom man gärna på lång sikt skulle se att Turkiet blev medlem i Europeiska unionen. Men om landet inte kan skydda minoriteter och yttrandefriheten så blir det omöjligt. 

– Så därför ligger det i både Sveriges och Turkiets intresse att lösa den här situationen på ett fredligt sätt. Och det finns naturligtvis också möjligheter för Europa att utöva påtryckningar på Turkiet. Turkiet är en viktig handelspart till Europa. Men Europa ställer också krav på mänskliga rättigheter när det gäller vår handel, säger Jens Orback.