#Flyktvägen

Dilava från Sverige volontärarbetar i Ungern

2:59 min

En av volontärerna som hjälpt flyktingarna på plats i Budapest är den svenska läkarstudenten Dilava Bingöl. Läget är lugnare nu, berättar hon för Radio Swedens reporter.

Under den senaste veckan har tusentals flyktingar strömmat genom Budapests centralstation Keleti i Ungern.

– Det är fler volontärer än det är flyktingar just nu. Men för två dagar sedan var det katastrof. Det fanns inte en enda centimeter här på Keleti som var tom. Man fick gå över folk för att kunna hjälpa, berättar svenska läkarstudenten Dilava Bingöl. 

Dilava Bingöl är inne på det fjärde året på en läkarutbildning i Budapest, och tillsammans med 14 andra läkarstudenter från olika länder beger hon sig ned till centralstationen för att hjälpa till när lektionerna är slut för dagen. Och hon bär ett stetoskop runt halsen, framför allt för att markera att hon kan ge medicinsk hjälp. 

– Man behöver mycket febernedsättande medel, produkter för såromläggning, mycket droppar för bebisar, och allmänt produkter till de gravida kvinnorna som kommer in. Och det är mycket vitaminbrist hos folk. 

Och förutom det behövs varma kläder och skor, regnkläder och filtar, och mjölkersättning till barnen. Och just för barnen har det ordnats särskilda aktiviteter, berättar Dilava Bingöl.

– Många kommer från situationer där de fått panik, och det här är lite mer pedagogiskt avslappnande för dem, så de får måla och rita och få uppleva sin barndom i den här kaotiska världen. För fem-sex dagar sedan hade man en liten minibio här med Tom & Jerry, och barnen var helt överlyckliga, så jag tror att detta är bra för dem. 

Hon följer utvecklingen i Sverige, och trots att hon tycker att det tog sin tid innan folk började engagera sig så är hon stolt över vad som nu görs för att hjälpa flyktingarna. Även i Ungern finns det människor som vill hjälpa till, och som kommer med kläder och annan hjälp ned till tågstationen. Men samtidigt har Dilava Bingöl upplevt en stor brist på medkänsla bland många ungrare, säger hon.

– Ett land själv gått igenom ett krig, och vet hur det är att inte ha någonting, bemöter folk som inte har någonting och flyr från krig på detta viset. Det bemöter jag bara med ilska och avsky. Jag har faktiskt inget gott att säga. Det är så illa. Det är många rasister, nationalister, folk förstår inte helt enkelt. Bara häromdagen gick det runt folk här som precis hade varit ute och festat, och skulle ta kort som om det vore ett zoo här eller att de befann sig på en turistattraktion. Det finns ingen medkänsla alls, säger Dilava Bingöl, svensk läkarstudent och volontär i Budapest.