EU-migrant oroas av regeringens förslag att hjälpa romer i hemländerna

1:21 min

EU-migranten Shaban, som tigger i centrala Stockholm, oroas av att regeringen nu uppmanar folk att sluta skänka pengar till tiggare i Sverige.

– Människor i Sverige är snälla. De få kronor jag tigger ihop hjälper mig att överleva och om de tar det här ifrån mig så försvinner mitt levebröd. Vad ska jag göra då? Vi kommer inte överleva om folk lyssnar på ministrarna, säger Shaban till Radio Romano.

EU-migranten Shaban oroas över dagens utspel från regeringen och den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare, där de i en debattartikel i Dagens Nyheter uppmanar svenskar att sluta skänka pengar till tiggare och istället skänka pengar till organisationer som kan hjälpa EU-medborgarna på plats i sina hemländer.

Shaban säger att han är rädd för konsekvenserna och att han inte litar på att hjälporganisationer i sitt hemland, Rumänien, kommer att hjälpa romer där. Han tror inte att pengarna kommer att nå fram till honom.

– Jag litar inte på organisationer i Rumänien. Det finns många som ljuger och stoppar pengarna i sina egna fickor. Jag tror inte att några pengar kommer nå mig, säger Shaban.

Martin Valfridsson, nationell samordnare för utsatta EU-medborgare, säger i en intervju med P1 Morgon att det är mer långsiktigt att donera pengar till en hjälporganisation som kan arbeta för strukturella förändringar på plats i Rumänien och Bulgarien.

Men Shaban håller inte med. Han säger att det kommer bli outhärdligt om han tvingas resa tomhänt tillbaka till Rumänien, och att han och hans barn kommer tvingas svälta.

– Vad ska jag äta när jag blir tvungen att resa tomhänt till Rumänien? Räcker det inte att livet är svårt som det är? Jag har små barn om jag inte kan tigga ihop dessa kronor vad ska de äta, vad ska jag äta, vad ska vi äta när de tar det sista från oss, frågar sig Shaban.