Nu ska alla få del av skärgården

4:50 min

Skärgårdsstiftelsen vill göra skärgården mer tillgänglig för människor som normalt inte vistas i skärgården. 11-årige Allan Kamal har varit där en gång tidigare.

Skärgårdsstiftelsen tycker att skärgården är otillgänglig. De vill de ändra och bland annat ska stora delar av skärgårdens offentliga miljöer handikappanpassas, ett annat är ett projekt som tar mellanstadieelever ombord på ett hundraårigt segelfartyg. Och en av målsättningarna är att tvätta bort bilden av skärgården som en klubb för gamla fiskare i hatt.

Allan Kamal är elva år. Han har varit ute i skärgården en gång tidigare, berättar han. Med en svag bris genom håret står han i fören på segelfartyget Shamrock, på vägen genom Stockholms inlopp. Med motorns rytmiska brummande i bakgrunden, rör vi oss sakta framåt. På styrbords sida reser sig det nybyggda Nacka strand allvarligt upp mot den ljusblå septemberhimlen.

Vi är knappt fyrtio personer ombord och de allra flesta är, precis som Allan, mellanstadieelever, från stockholmsförorter som Vällingby, Tensta och Hagsätra. Och de bär alla på en egen föreställning om vad skärgården är. I höjd med Fjäderholmarna säger Allan att ”snart, snart är vi i skärgården”.

Vilka bor i skärgården då?

– Alltså skärgården är liksom en plats där det inte finns så många byggnader. Men jag vet faktiskt inte, vem som helst kan väl bo där. Eller det beror ju på. Fast sist jag var i skärgården såg jag väldigt gamla hus och folk som hade bott där förut. Så det kanske inte bor någon där längre, säger han.

"Utbildningsplats Skärgården" är inne på sitt andra år och förutom att tillgängliggöra skärgården är också syftet att öka barn och ungas kunskaper om skärgården och havsliv, berättar projektledaren Sandra Löfgren.

– Många har frågat mig ”Är vi i skärgården nu?”, ”Är det så här skärgården ser ut?” De har liksom ingen bild framför sig, de vet inte vad de ska vänta sig. Så projektets främsta målgrupp är barn som står långtifrån skärgården, och då blir det barn från förorterna, barn som är nya i Sverige, säger hon.

Men hur viktiga är barnen för skärgården då?

– Jätteviktiga, utan dem blir det ju urtråkigt. Och det är vår uppgift att ge möjligheter för dem att upptäcka den, annars dör den ju ut. Då blir det bara skäggiga fiskegubbar kvar därute, säger hon.

Leif Franzén, Shamrocks kapten, som med sina knappt sextio år till sjöss kan Stockholms skärgård bättre än de flesta, håller med:

– För det mesta så har ju människor som är uppvuxna och bor inne i stan sällan varit ute i skärgården. Och det är en fantastisk upplevelse som fler förtjänar, att få komma ut i skärgården, säger Leif Franzén.