Inför riksdagsöppnandet: Kurder protesterar mot turkiskt våld

2:00 min

"Demokratiska krafter måste reagera mot det som händer våra landsmän i Turkiet". Det är det kurdiska demonstranternas budskap vid riksdagens öppnande.

Runt hundra kurder och kurdvänner protesterar sedan igår kväll framför riksdagen mot en allt svårare situation för kurder i Turkiet. En av demonstranterna är Evin Akbas, student från Stockholm:

– Vi är här för att demonstrera mot den turkiska statens terror mot kurder som har trappats upp markant de senaste veckorna därför är vi här för att säga stopp och vi vill att Sveriges riksdag och alla svenska partier ska höja sina röster och säga emot den turkiska statens terror gentemot kurderna.

Bakom manifestationen står den ideella organisationen NCDK-Sverige som under sommaren på olika sätt varnat för etnisk rensningen av kurder i Turkiet, attacker mot hundratals HDP:s ( prokurdiska oppositionspartiets) lokaler samt kurdiskt ägda butiker och klubbar.

Även oppositionspolitiker i Turkiet varnar för risker för ett inbördeskrig i landet där efter en period av relativt få sammandrabbningar mellan militären och PKK har läget trappats upp.

Enligt presidenten Recep Tayyip Erdogan har omkring 2 000 PKK-medlemmar dödats sedan parlamentsvalet i juni. Spänningarna drabbar också civila. Mest drabbad är Cizre, en stad i sydöstra Turkiet där det pågår en militäroffensiv och råder utegångsförbud. Media rapporterar om flera civila offer.

Idag så inleder riksdagen ett nytt arbetsår och det är bra att vi ställer krav på de demokratiska krafterna i Sverige för att agera mot våld mot kurder, säger Evin Akbas som står i ruskvädret tills ledamöterna är på plats.

– Vi tänker hålla på tills dess att vi har lämnat in visa dossiéer som har gjorts i ordning för att lämnas till riksdagen, till de olika svenska partierna så till runt två tiden kommer vi att hålla på.