Blandade reaktioner på bilfri dag

2:45 min

Från 19 september och ett dygn framåt är det bilfritt i centrala Stockholm. Men det råder delade meningar kring visionen om en stad utan bilar.

Bilisten Stefan är en av dem som inte är imponerad av initiativet. 

– Det är idiotiskt. Bilar är ju en del av vårt samhälle, det är ju så det funkar. Stan lever ju på grund av att folk transporterar sig i bilar.

Så du tycker inte man borde göra det svårare att köra bil i Stockholm?

- Nej, det tycker jag inte, det är väl tillräckligt svårt, säger han.

Men stockholmaren Bato tycker tvärtom att den bilfria dagen är ett bra initiativ och bjuder på ett radikalt förslag.

– Bilen kan man vara utan, den bilfria dagen är bra. Jag skulle vilja gräva ner alla bilar under jorden, säger han.

Lördagen den 19:e september ska delar av Stockholm bli bilfritt. Centrala Stockholm, och kring Gamla stan, ska det spärras av ett dygn framåt. Men kollektivtrafik och färdtjänst får dispens, och får trots det bilfria dygnet köra i området. Ett syfte med dagen är ju just att stockholmarna i större utsträckning ska välja kollektivtrafiken framför den egna bilen, och få en verklig bild av hur det skulle se ut om Stockholm var mer hållbart. Det säger Anders Porelius, pressansvarig på Trafikkontoret i Stockholms stad.

– Stockholmarna får en möjlighet att uppleva staden på ett annorlunda sätt. Det är ofta så att vi bara pratar om saker. I det här fallet så vill vi prata och uppleva samtidigt, säger han.

Den bilfria dagen ingår i den europeiska trafikantveckan, som varje år mellan 16-22 september går av stapeln. Förra året deltog 87 svenska kommuner och i år är 70 stycken anmälda. Veckan går ut på att motivera medborgare att cykla, gå och använda kollektivtrafik i så stor utsträckning som möjligt. Kampanjen ska också uppmuntra städerna att göra förändringar som underlättar ytterligare för invånarna att använda andra alternativ än att ta bilen.

Förutom Stockholm planerar 13 andra svenska kommuner att ha en bilfri dag inom ramen för trafikantveckan.

– Årets tema är multi-modalitet. Det handlar om att välja, ändra och kombinera. Man ska uppmuntra till olika transportmedel på ett smart och hållbart sätt, det är det det handlar om, säger Anders Porelius.

Andrea, som är en av många cyklister i Stockholm, välkomnar den bilfria dagen, men tror att det är svårt att nå det målet.

– Det skulle ju vara trevligt, men det är nog inte möjligt.

Hur är det att cykla i Stockholm egentligen?

– Det är ganska hetsig stämning, både bland cyklister och bilar och gångtrafikanter, säger hon.