Finansmininster Magdalena Andersson presenterar budgetpropositionen under en pressträff i Rosenbad i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT.
Finansmininster Magdalena Andersson presenterar budgetpropositionen under en pressträff i Rosenbad i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT.

Mer pengar till integration i budgeten

3:56 min

Den pågående flyktingsituationen påverkar regeringens budgetförslag. Kostnaderna för integration ökar, och regeringens arbetslöshetsmål påverkas. Lösningen är ökat kommunstöd, snabbspår till jobb och civila insatser.

– De flyktingströmmar vi ser i dag behöver vi hantera och vi behöver hjälpas åt för att hantera dem, i Europa och i Sverige. Från regeringens sida tillför vi resurser till de kommuner som tar emot nyanlända, vi stärker arbetet med att människor ska få sitt första jobb i Sverige och vi ökar stödet till civilsamhället, sa finansminister Magdalena Andersson (S) när hon presenterade regeringens budgetproposition.

Budgetpropositionen utgår från Migrationsverkets senaste prognos, vilket kan göra den något missvisande. Det kommer en ny prognos från Migrationsverket i oktober där man tror att siffrorna för antalet asylsökande kommer att skrivas upp och då stiger även kostnaderna.

För 2016 läggs 19,4 miljarder kronor på migration i budgeten. Pengarna går bland annat till Migrationsverket som effektivt ska kunna hantera asylansökningar och polisen och kriminalvården som är ansvariga för att avvisa personer som fått avslag på sina asylansökningar. Beloppet beräknas sedan sänkas de kommande åren för att landa på 12,4 miljarder år 2019.

Däremot väntas kostnaderna för nyanländas etablering att öka kraftigt. Det beror bland annat på ökade utgifter för den ersättning kommuner får för att ta emot nyanlända. För 2016 avsätts 20,7 miljarder, och de närmaste två åren ökar anslagen för att sedan sänkas något till cirka 30 miljarder kronor år 2019.

Regeringen bedömer att antalet asylsökande samt anhöriginvandring kommer fortsätta att vara högt de kommande åren.

Regeringen har som uttalat mål att ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020, men ett större asylmottagande än väntat gör att det kan bli svårare att nå det målet, sa finansministern.

– Vi investerar också rejält för ett bättre mottagande för att kunna ta tillvara på den kompetens som finns hos människor som kommer att få asyl i Sverige. Det handlar om att man snabbare ska kunna få sitt första jobb i Sverige. Därför satsar vi resurser på ett snabbspår inom ett antal branscher där det råder arbetskraftsbrist. Vi satsar också stort på valideringsinsatser och kompletterande utbildning, sa Magdalena Andersson.

Sjukvården är en av branscherna där behovet av kvalificerad arbetskraft är högt och där nyanlända har fått vänta länge på att få sin kompetens från hemlandet validerad.

Förslaget fick kritik från allianspolitiker. Bland annat sa Erik Ullenhag, folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson, att det saknas åtgärder för "enkla" jobb.

– Huvudproblemet på svensk arbetsmarknad kommer att vara de som har låg utbildning och som flyr från andra länder, inte de som har mer med sig i bagaget. Vi behöver en ökad löneflexibilitet, vi behöver lägre beskattning av arbete, och vi behöver en mindre strikt arbetsrätt. Istället ser vi en budget som skapar färre enkla jobb. Sänkt avdragsrätt för RUT, försämrat ROT-avdrag. Man har en idé om att tvinga alla att bli högskolebehöriga, och men gör stora skattehöjningar på enkla jobb, sa Erik Ullenhag (FP).

Finansminister Magdalena Andersson lyfte under förmiddagens presskonferens fram vikten av att alla hjälps åt och delar på ansvaret. Dels vill regeringen att alla EU-länder tar ansvar för flyktingmottagandet, och på hemmaplan vill man förbättra förutsättningarna för att alla kommuner tar ansvar.

– Vad gäller kommuner ligger ett lagförslag ute som remitteras om att alla kommuner ska ta sitt ansvar och vara med och ta sitt ansvar för att ta emot nyanlända i Sverige. Samtidigt vill vi också att kommunernas förutsättningar att ta emot nyanlända ska förbättras, därför gör vi en kraftig höjning av det schablonbelopp kommuner får när de tar emot nyanlända i kommunen. Vi höjer dessutom kraftigt schablonen när man ordnar skolgång åt asylsökande barn.

Även civilsamhället är viktiga för integrationen, sa finansminister Magdalena Andersson (S). Många volontärgrupper och kommuner erbjuder i dag exempelvis språk-aktiviteter för nyanlända så att de snabbare ska kunna lära sig svenska. Den här typen av insatser ska få ökade anslag, sa finansministern.

– Vi vet också att många i civilsamhället gör viktiga insatser när många människor kommer till Sverige och vi ökar stödet till de insatserna rejält, bland annat till flyktingguider och familjekontakter, sa finansminister Magdalena Andersson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista