Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ändrade villkor för sjukersättning bakom ökad sjuktid

Publicerat onsdag 23 september 2015 kl 14.59
"Inte första gången vi befinner oss i uppgångsfas"
2:00 min
Annika strandhäll, socialförsäkringsminister. Foto:Henrik Montgomery/TT
Annika strandhäll, socialförsäkringsminister. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kostnaden för sjukskrivningar ökar kraftigt, och regeringen presenterade idag en rad förslag för att motverka det. Men vad beror ökningen på?

På en presskonferens idag pekade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll bland annat på att sjukskrivningarna blir allt längre.

– Den ökning som vi ser nu beror dels på att fler blir sjuka men också på att sjukfallen pågår längre. Idag har var tredje sjukskriven, 28 procent, varit sjukskrivna längre än ett år, säger hon.

Men Jan Larsson, utvärderingschef på Försäkringskassan, menar att det inte finns någon direkt koppling mellan en ökad ohälsa i samhället och en ökning av sjukfrånvaron.

– Vi har analyserat sjukfrånvarons upp- och nedgångar, och det här är ju inte första gången som vi befinner oss i en uppgångsfas. Vi kan väl se att det inte finns någon direkt koppling till ohälsan i samhället och de här variationerna. Ohälsan varierar inte på samma sätt som sjukfrånvaron gör, konstaterar han.

Däremot säger Jan Larsson att allt fler sjukskriver sig för psykisk ohälsa, någonting som påverkat ökningen de senaste åren.

– Exakt vad det beror på eller står för är svårt att veta, men det är en viktig faktor bakom utvecklingen som vi ser, säger han. 

Men framförallt beror utvecklingen på de förändrade reglerna när det gäller sjukersättningen, som den förra regeringen införde. Att det är svårare att beviljas sjukersättning, det som tidigare kallades förtidspension, gör att fler hamnar i långa sjukskrivningar med sjukpenning. 

– Vi har sett ett antal faktorer som spelar roll och det ena är förändrade regler när det gäller sjukersättning, det som man tidigare kallade förtidspension. Idag är det mycket färre människor som beviljas det och då betyder det att det är fler kvar i sjukpenning längre istället, Jan Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".