Tensta Centrum. Foto: Warsame Elmi / SR
Tensta Centrum. Foto: Warsame Elmi / SR

Invånare i Tensta och Rinkeby känner otrygghet

3:14 min

Många invånare vittnar om otrygghet i Stockholms nordvästra förorter Tensta och Rinkeby.

Fathia Ortiz bor i Hjulsta i Tensta och är aktiv i Vänsterpartiets lokala förening. Hon beskriver ungdomsgäng som hänger i centrum, och att det sker knarklangning, spritlangning och stjäls bilar. Hon upplever att det varit väldigt otryggt i området länge.

– Jag växte upp på 90-talet, och det var mycket tryggare. Det går inte att jämföra. Kriminaliteten har ökat. Knark, och våld framför allt våld mot kvinnor. Det finns ingen respekt för kvinnor längre. Som 14-åring kunde jag lätt gå hem själv på natten utan att någonting hände. Men nu känns det inte så alls, säger hon.

Antalet skjutningar i Västerort, där Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista ingår, minskade 2014 jämfört med året innan. Men i år har det redan skett fler skjutningar än under hela förra året - hittills över 25 stycken, jämfört med 22 stycken under 2014. År 2014 anmäldes 612 våldsbrott i Tensta och 606 i Rinkeby vilket är nästan en tredubbling sedan år 2012. Till och med augusti i år har 449 våldsbrott anmälts i Tensta och 336 i Rinkeby.

Sahro Barqadle, som är småföretagare, är rädd och vill inte att hennes barn ska vara i Tensta Centrum. Det värsta är skjutningarna, säger hon.

– Häromdagen fick en kvinna en kula genom fönstret och blev skadad. Allt annat kan jag stå ut med men inte skjutningar. Det får mig att tänka på kriget i Somalia som jag har flytt ifrån, säger hon.

Ersin Ali jobbar på ett apotek i Rinkeby, och är ofta ute och nattvandrar på helgerna. Han känner sig själv inte otrygg, men vet att många andra gör det. Det är en polisiär fråga hur man ska ändra på det, säger han, men tycker också att det är ett problem att många ungdomar ser upp till de här kriminella personerna, eftersom det finns så få bra förebilder i området.

– Jag skulle gärna se att fler förebilder träder fram i området. Utbildade framför allt. Det kan vara socionomer, det kan vara läkare, tandläkare, det kan vara ekonomer. Problemet är att alla som utbildar sig lämnar området. Jag är lite emot det. Jag väljer att stanna. Och jag tänker inte flytta, på grund av den anledningen: jag vill ge mer förebilder till förorten, säger han.

Många invånare i Rinkeby och Tensta vittnar om att de känner sig otrygga, om öppen knarkhandel, om skjutningar, om buskörning av mopeder och så vidare. Men Awad Hersi som är miljöpartistisk ordförande i stadsdelsnämnden Spånga-Tensta håller inte med om att situationen skulle vara hopplös. Han tycker sig se att människor i området vill engagera sig för att öka tryggheten. När ett medborgarmöte nyligen hölls var det många som kom och ville diskutera situationen. Genom att samarbeta mellan stadsdelsförvaltningen, civila samhället och polisen, så kan man öka människors känsla av inflytande i sitt eget område, säger Awad Hersi. 

– Människor ska vara delaktiga i det som händer i deras närområde, och därför har vi haft den här medborgardialogen. Så att vi mobiliserar det civila samhället i området, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista