familjehem broschyrer
Intresset för att bli familjehem i Stockholm har ökat de senaste veckorna. Foto: Viktor Levander/Sveriges Radio.

Ökat intresse för att bli familjehem

1:41 min

Just nu är det många som anmäler intresse för att bli familjehem för ensamkommande flyktingbarn. Samtidigt råder brist, säger Camilla Ydeklev på socialförvaltningen i Stockholm.

– Vi har ju alltid haft behov av familjehem och jourhem. Så som det är nu, sedan ett par veckor tillbaka, är det väldigt många som hör av sig och är intresserade, säger Camilla Ydeklev.

Enligt henne har bristen på familjehem ibland lett till att ensamkommande barn under 15 år, som egentligen ska placeras i familjehem, har hamnat i andra typer av boenden.

När nu allt fler vill bli familjehem har socialförvaltningen i Stockholm fått sätta in extra resurser för att utreda familjerna.

– Det finns ju de familjer som har tänkt på det här i många år, och nu tar steget. Och så finns det familjer som just har kommit på tanken, och där kan man behöva processa det igen. Vi vill veta att man förstår vad man ger sig in i. Annars får man sammanbrott i familjer, säger Camilla Ydeklev.

Sveriges Ensamkommandes Förening ordnar träffar för ensamkommande flyktingbarn, och aktiviteter som ska hjälpa dem lära känna det svenska samhället. Musse Hosseini är ordförande och han säger att det betyder mycket när privatpersoner väljer att bli familjehem.

– Hela Sverige måste ställa upp för de här flyktingarna som kommer hit. Vi ska vara medmänniskor och ta emot dem med värme och kärlek. De här flyktingarna är en tillgång för vårt samhälle, säger Musse Hosseini.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista