Husby centrum. Gråmulen himmel där fåglar flyger, ett höghus med röda och vita balkonger, en gul och en svart taxibil, en mataffär.
1 av 2
Husby centrum ska renoveras. Foto: Kenadid Mohamed/Sveriges Radio.

Husby får feministiskt centrum

2:13 min

Målet är ett inkluderande centrum som alla boende känner är som deras vardagsrum. 

– Om du tittar dig runt omkring så ser du att det mest är män som rör sig här omkring, och en och annan skolklass. Om du kommer här på kvällarna är det en grupp av män mellan 20 år och 30 år som hänger här på kvällarna och man känner sig otrygg att vara här, säger Helen Larsson, kommunikatör på Svenska bostäder som äger centrumet.

Centrumet i Husby utanför Stockholm byggdes på 70-talet och nu ska det rustas upp. Men förutom att renovera fasader så ska man få bukt med problemet att det nästan enbart är män som nyttjar centrumet i dag. Nu ska det bli mer tillgängligt för kvinnor, något som kallas feministisk stadsplanering. Till sin hjälp har Svenska bostäder arkitekter från KTH som blivit internationellt uppmärksammade för sin forskning kring hur man kan inkludera kvinnor i gatuplanering.

Ett första steg är att bygga bort mörka skrymslen och vrår för att öka trygghetskänslan.

– Ett annat sätt att få kvinnorna till centrum är till exempel att bygga mer för barn för att attrahera en annan målgrupp - familjen - att komma ner hit. Vi har en annan idé om att bygga en scen för att andra människor ska känna sig välkomna här. Vi ska också ha en dialog och workshops med Husby-borna, säger Helen Larsson.

Fatima Kob har bott i Husby sedan år 2008. Hon håller med Helen Larsson om att det bara är män som är i centrum och att det ger en känsla av otrygghet. Hon tycker det finns för få butiker i dag, det är mest mataffärer säger hon.

– Jag skulle vilja ha mer butiker. Det är ett litet centrum och det finns inte så mycket underhållning. Det är tråkigt här, säger Fatima Kob.

Helen Larsson på Svenska bostäder tror att en mer inkluderande stadsplanering kan leda till ett mer livfullt centrum och mer lönsamhet för butikerna. Arbetet har precis dragit igång och beräknas vara klart om fem år.

– Det här ska bli ett vardagsrum för Husby-borna att vara och trivas. De ska tycka om att vara här helt enkelt, säger Helen Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista