Kungen delar ut pris till årets nybyggare Jamshaid och Nasir Gil som gör ett alternativ till trä av återvunnet material.  Foto:  Foto Jonas Ekströmer/TT.
Kungen delar ut pris till årets nybyggare Jamshaid och Nasir Gil som gör ett alternativ till trä av återvunnet material. Foto: Foto Jonas Ekströmer/TT.

Företagare med utländsk bakgrund prisas med Årets nybyggare

"Visar att det uträttas mycket bra av de som kommer hit"
4:27 min

Ozonrenare och ett miljövänligt alternativ till trä av återvunna plastkartonger prisades av kungen.

Ett byggmaterial av återvunnen plast och ris-skal som liknar trä, och en ozongenerator som renar luft och vatten. Det är de två innovationer som belönas med priset Årets nybyggare och Årets pionjär. Priset delas ut av kung Carl XVI Gustaf till personer med utländsk bakgrund som under kort respektive lång tid lyckats skapa framgångsrika företag i Sverige.

– De är duktiga entreprenör som har startat fantastiska företag. Jag har ju haft förmånen att vara här under många år, och under den tiden har man fått lyssna till många olika bakgrunder och många olika företag och produkter. De tillför fantastisk mycket till samhället, näringslivet och Sverige. Det är väldigt skojigt.

Vad säger kungen till de invandrare som är företagare och som inte vunnit pris?

– Alla kan inte få pris, men man får utgå från sin egen situation och bygga vidare där. Man kan lyssna på goda kamrater och få hjälp av andra som man känner sig trygg med. Kanske får man en idé till ett företag. Det handlar om utbildning, men jag också hörde här om en som utan någon tung utbildning startat ett bemanningsföretag, och det är intressant, det säger kung Carl XVI Gustaf som instiftade priset 1999.

Årets Nybyggarpris, delas ut till en person med utländsk bakgrund som bor i Sverige och som under kort tid och med små resurser har startat ett företag. Det går i år till bröderna Jamshaid och Nasir Gill från Pakistan. De har utvecklat en miljövänlig och underhållsfri produkt som alternativ till trä i till exempel trall, staket, altaner och fasader, säger Nasir Gill.

– Vi använder resurser som återvunna matförpackningar och återvunnet material.

Hur kändes det när du fick priset av kungen?

– Det är en stor glädje för oss. Det visar att man uppskattar det vi gör. Man har jobbat hårt och så får man uppskattning för det. Det ger energi att fortsätta, säger Nasir Gil på företaget Green Plank.

Det delas även ut ett pris till en företagare med utländsk bakgrund som varit längre tid i Sverige och lyckats skapa ett tillväxtföretag byggt på nytänkande. Priset heter Årets pionjär och går även det till två bröder, Behrang och Behrooz Gilanpour som kom till Sverige från Iran 1987. De har skapat ozongeneratorer som renar luft och vatten. Sedan har de på EU-nivå verkat för en standardisering, och 2012 kom en branschrekommendation som förespråkar deras teknik. Behrang Gilanpour är glad över priset.

– Det är kul att få erkännande för allt slit och jobb som vi och våra kollegor har gjort. Men samtidigt är det viktigt att man kämpar vidare, säger han.

På plats fanns också finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Han säger att det finns mycket som man kan göra för att underlätta för nyanlända som vill starta företag.

– Det första är ju att så snabbt som möjligt ge kunskaper i svenska, och såc information om hur man startar företag. Hjälpa till med nätverk och att knyta kontakter. När man kommer till ett nytt land är ju det jätteviktigt. Och sedan att det finns möjligheter till finansiering, att man kan få låna en liten summa och komma igång med sin affärsverksamhet. Det behövs både information och inspiration, att vi kan visa på goda exempel. Det gör att fler vågar pröva, vågar testa sina affärsidéer och sen att göra det så lätt som möjligt att komma igång, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Priset har funnits i 16 år och det är viktigt för Sverige, säger Björn Eriksson, som är ordförande i nomineringskommittén.

– Jag tror det betyder mycket för debatten där de som kommer hit presenteras som en belastning eller en svårighet, när man ser att det uträttas mycket bra. Att man vänder på perspektivet, det tror jag är det viktigaste. Det är viktigt för oss som är födda i det här landet, och det är viktigt för de som kommer hit, säger Björn Eriksson, ordförande i nomineringskommitten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".