Flygplan. Foto: Johan Nilsson/TT
Många utvisas till andra länder i Europa. Foto: Johan Nilsson/TT

Ingen ökning av antalet utvisningar

"Vi hanterar de beställningar som kommer in"
1:18 min

Kriminalvårdens transportenhet räknar med fler uppdrag när nu regeringen vill att fler tvångsutvisningar genomförs. Men ännu har ingen ökning märkts av.

– För närvarande har vi inte sett någon ökning av antalet beställningar, utan vi hanterar löpande antalet beställningar och utför resor i takt med att de inkommer, säger Johan Mellbring, chef för Kriminalvårdens nationella transportenhet.

Om en person som inte får stanna i Sverige vägrar att resa är det Kriminalvårdens transportenhet som genomför utvisningen, antingen genom att eskortera personen till ett flygplan eller följa med hela vägen till destinationen.

Hittills i år har ungefär 2300 personer utvisats på det här sättet. Många skickades till andra länder i Europa, till exempel Italien – så kallade Dublinärenden.

Årets siffra är lägre än både 2013 och 2014. Men när Regeringen nu har gett polisen i uppdrag att verkställa fler utvisningar förbereder sig Kriminalvårdens transportenhet på att få fler beställningar.

– Frågan som vi nu tillsammans med Polisen försöker lösa det är ju att hitta sätt att bli bättre på att hitta prioritera tillsammans, hitta samordningsmöjligheter som gör att vi kan få samordna resor på ett annat sätt som gör hela hanteringen snabbare och mer effektiv. Men som det ser ut nu hanterar vi de beställningar som kommer in, säger Johan Mellbring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".