Kvinna i bikini solstol på en terass högt upp med utsikt över Bangkok. Foto: Leif R Jansson/TT.
Bokningarna till Thailand har ökat med 26 procent i vinter. Foto: Leif R Jansson/TT.

Etiskt tveksamma destinationer bland vinterns resmål

"Se till att lokalbefolkningen får ta del av de pengarna man spenderar"
2:10 min

Innan man bokar resor till länder med tveksam demokrati kan man ställa några viktiga frågor till resebolagen.

– Att man inte bara frågar om hur många soltimmar det är i landet eller temperaturen i vattnet. Utan även hur det faktiskt ser ut på plats för de som arbetar där och på hotellen som företagen anlitar, säger Amanda Söderlund, researcher på den ideella föreningen Fair Action.

Thailand och Dubai är några av de destinationer som finns med bland vinterns mest bokade resmål hos resebolaget Ticket, och mer än dubbelt så många har bokat resa till Kuba i vinter. Det senare landet har Utrikesdepartementet, UD, beskrivit som en kommunistisk enpartistat och i Dubai är politiska partier förbjudna.

I Thailand, som efter en kupp styrs av militär, råder sträng censur. Men resebyrån Tickets bokningar till Thailand ökar med 26 procent i vinter. Flera reguljärflyg satsar på Thailand, vilket ger fler resmöjligheter, konkurrens och bra flygpriser. Dessutom är det många resenärer som har provat på andra resmål som nu återvänder, berättar Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig för Ticket Privatresor.

– Det är Thailand, Thailand, Thailand. Vi ser en väldigt stor ökning till Thailand i vinter. Svenskarna har en speciell relation till Thailand tror jag. För några år sedan kom det några andra alternativ och man åkte till lite andra ställen, men nu är man tillbaka med full kraft. Det är som en ketchupflaska, berättar hon.

Fair Action, som sätter press på företag att förbättra arbetsvillkor, har granskat situationen och arbetsförhållandena i både Thailand och Dubai. Då framkom bland annat att man inte alltid betalade minimilön och att många hade långa arbetsdagar.

Men Amanda Söderlund vill inte avråda någon från att resa någonstans. Däremot är det viktigt att veta vart man åker och man är påläst. Och att man på plats kan tänka på hur man spenderar sina pengar.

– Gå på lokala restauranger och lokala marknader. Att helt enkelt se till att lokalbefolkningen får ta del av de pengarna man spenderar. Och sedan kan man ju också på sitt hotell fråga om villkoren är okej för den som till exempel städar rummet, och visa på att man tycker att de här frågorna är viktiga, säger Amanda Söderlund, researcher på den ideella föreningenen Fair Action.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".