Brandmän på plats vid nedbrunnet hus på ett asylboende i Munkedal. Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.
Huset på asylboendet i Munkedal brann under natten och hela fastigheten förstördes. Foto: Margaretha Valdemarsdotter/Sveriges Radio.

"Det kom inget brandalarm, ingen signal"

"Ingen är skadad, men mångas ägodelar har förstörts"
1:48 min

Daoud Mhemedin från Sudan hann bara sova några timmar på asylboendet i Munkedal innan det brann ner.

– Vi somnade vid ett-tiden men vaknade vid fyra av att det brann i huset där vi sov. Vi sprang ut och såg hur hela huset var i lågor. Sen kom de och började släcka, säger Daoud Mhemedin som hade anlänt till asylboendet bara kvällen innan det brann upp.

Abdirahman Osman från Somalia hade bott på asylboendet i Munkedal i fyra månader, och vittnar om att det inte kom något alarm när det började brinna.

– Inget brandalarm, ingen signal. Man frågar sig om det är ett hotell, fängelse eller djurförvar, säger han.

Det är oklart varför brandlarmet på asylboendet inte fungerade i natt, och avdelningschefen Mats Johansson på räddningstjänsten i Bohuslän säger till P4 Väst att en utredning kommer att göras om varför.

Abdirahman Osman säger att han inte vet var de som bodde i det nedbrunna huset ska ta vägen nu. 

– Vi står fortfarande utanför. Polis har varit här och förhört oss. Personal från Migrationsverket är också på plats.

Alla 14 personer som bodde i det nedbrunna huset klarade sig utan skador. Men Abdirahman Osman berättar att allt han har just nu är de kläder han hade på sig när det började brinna, och Daoud Mhemedin berättar att många förlorat viktiga ägodelar i branden.

– Ingen är skadad, men mångas ägodelar har förstörts, som mobiler, bankkort, kläder och annat som bara brann ner med huset, säger Daoud Mhemedin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".