Expo: Inget pekar på att mördaren var organiserad

"Vissa hyllar honom som en martyr, en hjälte"
4:26 min

Mördaren agerade på eget bevåg, genom att radikaliseras via nätet, menar Expo.

– Pojkrumsradikal är det väl man kan tala om, att man radikaliseras hemma framför datorn. Liknande dåd som utförts i framförallt USA visar att det handlar om män och pojkar i ung ålder som levt ett ganska undanskymt liv, men känt en politisk gemenskap på nätet, säger Alexander Bengtsson, vice VD på den antirasistiska stiftelsen Expo.

Det var den 22:a oktober som en maskerad 21-årig man gick in på låg- och högstadieskolan Kronan i Trollhättan beväpnad med svärd och kniv. Han marscherade genom korridorerna, uppger polisen, och valde specifikt ut offer med utländskt utseende att hugga. Tre personer, inklusive gärningsmannen, avled. Skolmorden rubriceras som hatbrott.

Det var under den senaste en och en halv månaden som gärningsmannen blev mer politisk på nätet, framförallt via streamingsajten Youtube. Det handlar om prenumerationer av olika kanaler och gillanden av diverse klipp, till exempel där Nazityskland glorifieras, säger Alexander Bengtsson.

– Men också tal av Jimmie Åkesson, som han uppenbarligen uppskattar. Och en youtube-kanal av en svensk nyfascistisk opinionsbildare, som fått internationell spridning bland annat via den tidigare Ku Klux Klan-ledare David Duke, som hyllat honom.

Bara en dag innan skolmorden i Trollhättan publicerade Expo.se en granskning av främlingfientliga diskussionsgrupper på Facebook. I stora grupper med flera tusen gilla-markeringar har det den senaste veckan delats artiklar om de bränder på flyktingförläggningar som har förekommit. Kommentarerna från gruppernas användare har i stora drag varit hyllande av dåden och i vissa fall har det till och med uppviglats till att genomföra fler attentat. Bland annat genom att ge tips om hur man bäst gör för att bränna ned byggnader utan att åka fast.

På högerextrema sajter på nätet kommenteras nu istället Trollhättan-dådet vitt och brett. Där finns både rena hyllningar av mördaren och ett skuldbeläggande av invandringspolitiken, säger Alexander Bengtsson.

– Vissa ser honom som en martyr, en hjälte. Han hyllas. Det är väl på de mer öppet nazistiska organisationernas sajter, i kommentarsfält och liknande, säger han och fortsätter:

– Sen så finns det de som menar att det inte har med politik att göra utan att ”pk-media”, vänstern och liberalerna bara vill brännmärka nationalismen. Den tredje gruppen menar att det här dådet är ett resultat av den förda invandringspolitiken. Ett resultat utav att vi har ett mångkulturellt samhälle. Det är en åsikt jag tror att även politiker kommer att ge uttryck för, säger Alexander Bengtsson.

På 1990-talet gick det en våg av attentat mot flyktingförläggningar genom Sverige, och den nynazistiska rörelsen hade ett starkt fäste ute i landet.

Alexander Bengtsson tycker inte att man har lärt av historien i Sverige.

– Det räcker inte med någon statlig utredning om våldbejakande extremism eller att anordna en mångkulturell temadag om det händer någonting hemsk på en skola. Vi inte har lärt oss någonting av 90-talet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".