Måns Möller och Özz Nûjen intervjuas av Radio Swedens reporter Shaho Mwany.
Måns Möller och Özz Nûjen intervjuas av Radio Swedens reporter Shaho Mwany. Foto: SR

Ståuppkomiker synar den svenska historien i ny show

2:15 min

I sin nya show vill ståuppkomikerna Måns Möller och Özz Nûjen beskriva samtiden – med avstamp i historien.

Föreställningen Sveriges historia – den nakna sanningen ska präglas av dagsaktualiteter, trots att det handlar om Sveriges historia, säger Måns Möller.

– Vi försöker hålla den uppdaterad. Nu till exempel, när det brinner på asylboenden, så försöker vi få med det. I kväll ska vi till exempel testa att sitta vid en brasa och prata om främlingsfientlighet, samtidigt som det brinner i bakgrunden. Sen efter ett tag förstår man att det är ett asylboende som brinner, så vi provar lite sånt, lite nya grepp, säger han.

Viljan att kunna sin egen historia är något som de båda återkommer till, men också att det alltid finns utrymme för att göra sin egen tolkning av en historisk händelse. Och att alla kan göra sin egen version, även Özz Nûjen och Måns Möller.

– Det är därför vi kallar den för "den nakna" sanningen. Det här är vår sanning. Inte ens jag och Özz är överens. Vi är ju inga historiker och det har vi heller inte någon ambition att vara, men kanske kan vi ändå vara lite folkbildande i den här föreställningen, säger Måns Möller.

– Vi vill att folk som kommer till vår show ska ha roligt. Och kanske få någon aha-upplevelse: ”Åfan var det så det låg till, eller är det så det är. Det har jag inte tänkt på", säger Özz Nûjen.

Att det rör sig om en politisk föreställning är inget som varken Özz Nûjen eller Måns Möller hymlar om, men de säger också att det i slutändan är publiken som avgör vad som är roligt och vad som inte fungerar.

– Alltså vi är ju politiska i vårt sätt att vara. Vi tycker och tänker saker. Allt vi gör har en mening, sen får vi se hur det landar hos publiken, säger Özz Nûjen.

Sveriges historia – den nakna sanningen spelas på Rival i Stockholm och kommer sedan att gå på turné i landet under vintern och våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista