Svenska romer samlas kring påven, och en av dem räcker fram en dalahäst. Foto: privat.
1 av 3
Den svenska delegationen, bland annat Erland Kaldaras som syns i bakgrunden, fick hälsa på påven. Foto: Privat.
Påven Franciskus. Foto: TT
2 av 3
Påven Franciskus tog emot 7000 romer. Foto: TT
Delar av den svenska delegationen som träffade påven. Foto: privat
3 av 3
Delar av den svenska delegationen som träffade påven. Foto: privat

Påven tog emot svenska romer

"Signalen är att romerna är en stark del av katolska religionen"
1:42 min

Erland Kaldaras var en av de som fick träffa påven som idag höll audiens för 7000 romer från hela världen.

– Det var en väldigt unik upplevelse, säger Erland Kaldaras som var en av de 13 romer som ingick i delegationen från Sverige.

– Vi fick höra från påven att vi ska satsa på våra barn, att vi ska se till att de får utbildning, och att de blir en del av samhället. Och att vi ska ge dem de möjligheter och den framgång som alla andra barn har. Men samtidigt så är det ju i många europeiska länder väldigt svårt för romska barn att gå i skolan, för många dörrar är stängda. Och detta sa tyvärr påven inget om. Däremot sa han att vår romska kultur är vår styrka och det som samlar oss, och det ska vi värna om.

För femtio år sedan firade den dåvarande påven, Paulus VI, sin födelsedag med en grupp romer utanför Rom. För att fira minnet av den händelsen organiserade Vatikanen i helgen en pilgrimsfärd till Rom för romer från hela världen, och idag höll påven Franciskus audiens för de 7000 deltagarna.

Efter att påven Franciskus hållit ett tal kom han ner och hälsade på alla i den svenska delegationen.

– Jag kunde bland annat överlämna en bok som jag har gjort, som är översatt till engelska, till påven och alla hans kardinaler. Alla kunde få ge en present till påven och hälsa på honom, men det gick väldigt snabbt, eftersom det var så många människor där. Vi pratar om sex-sjutusen romer från hela världen, säger Erland Kaldaras.

Det var också flera romska grupper som framförde olika former av romsk kultur på mötet, som dans, sång och musik, berättar Erland Kaldaras. Och han tror att det här mötet kan ha möjlighet att påverka romers liv i världen.

– Signalen ut är ju att romerna är en stark del av den katolska religionen. Många lyssnar ju på vad påven säger, och vi hoppas ju verkligen att länderna och alla kyrkorna i världen börjar ta till sig det där och ser romerna som världsmedborgare. Som första klassens medborgare, och inte som andra klassens medborgare, som man tyvärr gör i många andra länder, säger Erland Kaldaras.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".