Ingången till Sveriges Televisions huvudkontor i Stockholm. Foto: TT Nyhetsbyrån
1 av 2
Foto: TT
Kitimbwa Sabuni är samordnare på Afrosvenskarnas riksförbund.
2 av 2
Kitimbwa Sabuni är samordnare på Afrosvenskarnas riksförbund. Foto: Nora Lorek / TT

SVT anklagas för rasistisk rapportering

2:15 min

Flera organisationer, bland annat Afrosvenskarnas riksförbund, har i ett öppet brev kritiserat SVT:s rapportering kring skolattacken i Trollhättan.

– Vi och säkert många med oss upprördes och chockerades när vi såg att SVT genom sin reporter valde att fokusera på att barnen i den här skolan, som reportern sa det, är icke-svenskar, säger Kitimbwa Sabuni, samordnare på Afrosvenskarnas riksförbund och en av författarna till det öppna brevet som riktades till Sveriges Televisions vd, Hanna Stjärne.

Brevet beskriver SVT:s rapportering av skolattacken i Trollhättan som "en bekräftelse av den rasistiska terroristens världsbild". Men det hänvisar också till en specifik händelse som skedde i SVT:s Rapport–sändning i torsdags kväll.

Ungefär halvvägs in i sändningen ställer en av SVT:s reportrar på plats i Trollhättan en fråga till Trollhättans kommuns informationschef Peter Asp.

– Reportern sa att det är en extremt segregerad skola med få svenska barn. Varför de här svenska barnen som är svarta och bruna och inte vita, ska utropas till icke-svenskar, det är ju samma sak som att säga att den här rasistiska terroristen har rätt, säger Kitimbwa Sabuni.

Anne Lagercrantz är divisionschef för nyheter och sport på SVT och hon säger att man fortfarande har mycket att lära samt att man har bjudit in till Kitimbwa Sabuni och de övriga artikelförfattarna till ett möte.

– Sen vill jag också tillägga att det blev helt fel i det här fallet. Vi är ense på redaktionen om att vi inte får uttrycka oss så. Vi pratade om svenska barn. Det är en felaktig och olycklig formulering som leder tankarna till ett vi och dem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista