Två personer skrattar och tittar ut mot publiken. Den tredje, i klädd flytväst, kisar och spanar ut. Foto: Strobemedia.
I "Drömmarnas väg" möts karaktärerna Nasreen från Afghanistan, Hachim från Irak och Abdinasir från Somalia. Foto: Strobemedia.

Teater ska stärka flerspråkiga barns identitet

2:02 min

Uppsättningen "Drömmarnas väg" handlar om tre ensamkommande flyktingbarn och spelas på fem språk – samtidigt. 

– Det är väldigt många flerspråkiga barn som bor i Sverige i dag. Och då tänker jag att kulturen ska spegla det också, säger Hanna Olsson, producent på teater JaLaDa.

Det är en förväntansfull producent som berättar om teater JaLaDas senaste uppsättning som har premiär den 12 november i Malmö. Manuset är baserat på intervjuer med ensamkommande flyktingbarn, även om Hanna Olsson betonar att föreställningen är en fiktiv berättelse. Den handlar om tre unga människor som tvingats lämna sin familj och sitt land. Efter en farofylld resa korsas deras vägar i ett familjehem någonstans i Skåne.

Uppsättningen riktar sig både till svensk- och flerspråkiga barn. För även om de tre karaktärerna växlar språk sinsemellan under föreställningens gång så förstår också den som bara talar ett språk budskapet, säger hon.

– Vi har fem olika språk, svenska, engelska, arabiska, persiska och somaliska. Och vi blandar också olika musikstilar. Så varje karaktär har sin musikstil, det är rap, opera och orientalisk musik.

Barnteatergrupp JaLaDa har arbetat med just flerspråkiga föreställningar under två år. Namnet kommer från orden Ja på svenska, La, som betyder nej på arabiska och Da, ja på bland annat ryska och rumänska.

Och fastän ämnet i "Drömmarnas väg" känns brännande hett i dagens Sverige så har idén till föreställningen vuxit fram under en längre tid, berättar Hanna Olsson.

– Vi började skissa på det här projektet för ett och ett halvt år sedan. Det var i samband med en flicka som heter Yara, som blev mördad. Då kände vår konstnärliga ledare att vi måste göra någonting kring detta, säger Hanna Olsson, producent på teater JaLaDa om pjäsen "Drömmarnas väg".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista