Till Vänster: Joe Hill 1914–1915, "mugshot". Källa: Okänd Till höger: Joe Hill 1914. Källa: J. Willard Marriott Library, University of Utah.
Fackföreningskämpen Joe Hill uppmärksammas på årets exilfilmsfestival. Till vänster polisfoto av Joe Hill. Till höger: Joe Hill. Foto: Okänd/J. Willard Marriott Library, University of Utah, 1914.

Exilfilmsfestival vill lyfta flyktingfrågor och exilfilmare

2:25 min

Just nu pågår den Internationella exilfilmsfestivalen i Göteborg.

Exilfilmsfestivalen arrangeras vartannat år sedan 1993, och vill främja exilfilmkonsten, demokratin och yttrandefrihet, säger festivaldirektör Hossein Mahini.

– Vi vill via filmkonsten fokusera på flyktingarnas situation, och de faktorer som tvingar folk att lämna sina hemländer. Festivalen är också en gemensam manifestation för filmare som lever i exil.

Det är den tolfte festivalen som hålls i år, och runt om i Göteborg visas runt 75 filmer av filmare av olika nationaliteter. Några av årets teman är "Kvinnor i krig" och "Politiska fångar" samt kurdisk film i ”Kurdisk image” för att belysa situationen ibland annat Kobane.

Festivalen har också ett specialprogram för att hedra minnet av Joe Hill, som föddes i Sverige och utvandrade till USA i början av 1900-talet och där blev legendarisk fackföreningsaktivist. Tre dagar efter filmfestivalens slut, 15 november, är det 100 år sedan Joe Hill avrättades i USA och man visar därför bland annat Bo Widerbergs prisade film "Joe Hill" från 1971.

– Det är hundraårsdagen sedan Joe Hill avrättades i USA, på grund av att han var en facklig organisatör. Och han var musiker och tog upp underklassens och arbetarnas situation, säger festivaldirektör Hossein Mahini.

Exilfilmsfestivalen i Göteborg pågår mellan 6 och 12 november.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista