Långfilmskonsulenten Baker Karim framför en vägg. Foto: Filip Jakobsson / SR
Långfilmskonsulenten Baker Karim är en av initiativtagarna bakom projektet 'Fusion', som presenteras i dag. Foto: Filip Jakobsson / SR

Ny satsning ska bryta vithetsnormen på vita duken

"Måste huvudpersonen vara blond och blåögd för att tas på allvar?"
2:14 min

Svenska filminstitutet lanserar ett nytt projekt med förhoppningen att det ska leda till långfilmer som bryter det stereotypa berättandet.

Projektet som kallas 'Fusion' lanseras av Svenska Filminstitutet i dag. Det är tänkt att ge sex filmskapare ekonomiskt stöd och teknik för att arbeta med ett filmprojekt som utmanar normer, säger långfilmskonsulenten Baker Karim.

– Kan vi ha en familj där pappan är muslim, mamman är asiat, ena barnet är svart och det andra barnet är vitt. Går det att se sådana familjer på film, och varför inte?

Baker Karim är en av personerna bakom projektet. Enligt honom finns det i dag en tydlig mansnorm och vithetsnorm där viktiga roller i svenska filmer oftare tilldelas män och i synnerhet vita män.

– Du är vit och jag är svart. I en film skulle folk köpa att vi var på Saturnus och att det här samtalet utspelade sig där. Men man skulle aldrig kunna köpa konceptet att du och jag skulle vara biologiska bröder. Det skulle aldrig gå, varken i en svensk film eller en utländsk film, säger Baker Karim.

Att idéer som kommer upp ibland kan vara biologiskt motsägelsefulla är inte det viktiga, utan att bestämda föreställningar om hur en film presenteras förändras i grunden, säger Baker Karim.

– Vi kan ju åka rymdskepp in i maskhål, åka tillbaks i tiden och förändra universum. Det kan vi med enkelhet föreställa oss. Men vi kan inte föreställa oss att en asiat och en muslim skulle ge upphov till en svart unge eller en vit unge, säger han.

Projektet har en budget på två och en halv miljon kronor och de sex kandidaterna presenteras på Göteborgs Filmfestival i slutet av januari nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".