Rösterna går isär om att Sverige inför gränskontroll

2:16 min

På Stockholms central går rösterna isär om det är bra eller inte att Sverige nu inför gränskontroll i tio dagar.

– Jag tycker det är bra. Vi ska ta emot de som verkligen behöver hjälp. men det kommer de som inte behöver hjälp, och det behöver vi kontrollera. Det är en extrem situation, vi har aldrig haft den förr, säger en kvinnlig resenär på Stockholms central i dag på förmiddagen.

En annan kvinna tycker tvärtom att det är sorgligt att Sverige inför gränskontroller.

– Jag skulle gärna ta emot alla. Det är sorgligt att man stänger gränserna och att familjer inte kan återförenas. Människor som rest länge från hemska öden och så kommer de fram och så är det stopp. Jag tycker det är fruktansvärt.

Men det finns ju inte boenden till alla?

– Ja visst, så är det ju. Men vissa idioter bränner ju ner boenden, då finns det ju inget kvar. Samtidigt lägger vi tio miljoner på julklappar bara i år, så det gäller att prioritera om lite.

Flera kände sig inte tillräckligt insatta, men kunde ändå se ett problem.

– Om det kommer tusentals varje dag, hur kan man då kontrollera identitet? frågade sig en man. Men jag tror det är en signal för att minska.

– Jag tycker inte det är bra, säger en annan man. Vi lever i ett öppet samhälle, i ett öppet Europa. Jag förstår att det är ett problem att det kommer många flyktingar just nu, men jag tycker vi kan ta emot hur många som helst. Det är en kris i sydeuropa och i Syrien, och vi är ett rikt land.

Men Sverige tar ju emot fler flyktingar än andra länder?

I och för sig, men vi är fortfarande ett av världens rikaste länder, så det tycker inte jag är några problem.