"IS-rekryterarna finns i svenska moskéer"

3:11 min

Det som hände i Paris skulle kunna hända också i Sverige, säger Haashim Salad Elmi, som jobbar med att förebygga våldsbejakande extremism.

– Personligen så känner jag ju många ungdomar i min generation eller yngre som har rest iväg. De som haft kontakt med dem som rest iväg, finns fortfarande kvar i samhället. Man känner ju till dem. Inte vet jag om myndigheterna håller koll på dem, men de finns.

Så det som hände i Paris kan hända i Sverige?

– Ja, det kan hända i Sverige, jag skulle inte bli förvånad, säger Haashim Salad Elmi, ordförande för Svensk-somalisk stödorganisation som jobbar med att förebygga våldsbejakande extremism.

Unga personer träffar rekryterarna i moskéer runt om i Sverige. Sedan radikaliseras de över tid, för att till slut nå punkten att åka till Syrien och strida, säger Haashim Salad Elmi.

I Sverige har runt 300 personer rest för att ansluta sig till terrorsekten Islamiska staten, IS, i Syrien och Irak, vilket är näst flest per capita i EU, efter Belgien.

Det förebyggande arbetet måste i mycket högre grad komma från den muslimska gruppen, inne i moskéerna, där de flesta rekryterarna knyter kontakter med unga, arga män, säger han.

– Ta hjälp av de lärda, som kan religionen bättre, så att inte ungdomarna blir förvirrade. Punktmarkera dem som rekryterar. Det är rekryteringen och de som radikaliserar som är grundorsaken. Så det är inte den unga som radikaliserats som är problemet, det är rekryteraren. Och de finns där.

Radikaliseringen sker vanligtvis i tre steg, säger Haashim Salad Elmi. En ungdom på glid försöker ta sig ur sin problematik, börjar gå i moskén och i ett tredje steg knyter han kontakt med en rekryterare som skapar ett sammanhang för honom. I förlängningen kan det resultera i att de vill strida med vapen.

Rekryterarna har nu börjat fokusera på nya grupper av unga, de som har det till synes gott ställt. Unga killar som nyss tagit sig igenom en högre utbildning, till exempel.

– De siktar på de utbildade. Först var det på småkriminella, men nu på de ungdomar som är utbildade, de som är på väg att avsluta en utbildning på universitet, eller ska börja jobba. De här 300 som Säpo säger har rest iväg, och där vissa har återvänt, de har inte åkt över en natt. De har blivit rekryterade och radikaliserade. Och de som gjort det verkar fortfarande i samhället. Så det här problemet löses inte genom att spärra in ungdomarna, för det kommer nya ungdomar hela tiden, säger Haashim Salad Elmi, som jobbar med att förebygga våldsbejakande extremism.