Tyska socialdemokrater stöder svenska gränskontroller

1:53 min

Thomas Oppermann, S-gruppledare i tyska Förbundsdagen, har diskuterat flyktingsituationen med migrationsministern.

Efter att Sverige införde gränskontroller för en vecka har många flyktingar fastnat i de tyska gränsstäderna. Det handlar framför allt om transitflyktingar som inte vill söka asyl i Sverige, utan ta sig vidare till Norge och Finland.

Ändå får de svenska gränskontrollerna stöd av socialdemokraterna i Tyskland. Thomas Oppermann, socialdemokratisk gruppledare i tyska Förbundsdagen, besökte Sverige i veckan.

– Jag har full förståelse för de svenska gränskontrollerna. Även vi genomför ju nu kontroller vid gränsen till Österrike. Om Sverige skickar tillbaka flyktingar som inte vill ansöka om asyl så följer de bara regelverket. Men vi måste fortsätta att samarbeta för att undvika att varje land för sig upprättar nationella gränser. Detta vore början på slutet för Europa, säger Thomas Oppermann till Sveriges Radios tyska redaktion, Radio Schweden.

Tyska socialdemokraterna bildar en regeringskoalition med Angela Merkels kristdemokrater. Under sitt besök i Stockholm träffade gruppledaren Thomas Oppermann migrationsminister Morgan Johansson för ett samtal om flyktingssituationen. Han träffade även inrikesminister Anders Ygeman för att prata om terrorhoten i Europa.

Istället för att nya gränser sätts upp inom EU ska Tyskland och Sverige driva på för att Turkiet ska förstärka EU:s yttre gräns, säger Thomas Oppermann. 

– Vi har sett att Sverige, som alltid varit väldigt öppet för flyktingar, nu har nått sin gräns. Vi gör samma bedömning för Tysklands del. Men det betyder inte att flyktingar ska skickas fram och tillbaka i Europa. Vi är överens om att de flyktingar som redan har kommit ska integreras så snabbt som möjligt på arbetsmarknaden. Samtidigt måste vi se till att antal flyktingar minskar. Vi behöver säkra EU:s yttre gränser om vi vill hålla de inre gränserna öppna. För detta behövs det samarbete med Turkiet, säger Thomas Oppermann, socialdemokratisk gruppledare i tyska förbundsdagen.