Astrid Lindgrens hem öppnas för allmänheten

3:33 min

Tretton år efter den svenska barnboksdrottningen Astrid Lindgrens död öppnas hennes orörda hem i Vasastan i Stockholm för allmänheten.

Det blir guidade visningar i lägenheten, en dröm som blir verklighet, säger en av guiderna Kjell Bolund, som också är ordförande för Astrid Lindgren-sällskapet.

– Hennes böcker kommer att läsas och leva vidare på samma sätt som filmerna som är baserade på böckerna. Men att gå runt här i lägenheten under våra visningar det blir lite mera, man får uppleva författaren bakom de här verken, där författarens roll blir väldigt tydlig. Astrid Lindgren var en inflytelserik och mäktig person. Men hon var samtidigt en väldigt anspråkslös och prestigelös person som inte hade nåt behov av att visa upp sina stora ekonomiska framgångar. Hon var nöjd med att leva det här livet, säger Kjell Bolund.

Ja, samtidigt som Astrid Lindgren tog strid för bland annat hönornas rätt att slippa sitta i burar och mot orättvisa skatteregler så var hon en anspråkslös person, säger Kjell Bolund. Han kände Astrid Lindgren väl eftersom han var hennes förlagschef under 80- och 90-talen.

Att hemmet på Dalagatan i Stockholm, där hon bodde en stor del av sitt liv, till sist öppnades för allmänheten, var inte alldeles självklart, berättar Kjell Bolund.

– Familjen ville bevara hemmet. Dottern Karin, hennes man Carl Olof och de sju barnbarnen var överens om att de ville inte dela upp och splittra och skifta boet, utan låta hemmet vara precis som det sett ut, som en slags samlingspunkt för familjen.  Men de ville också i någon form göra det tillgängligt för allmänheten. Och de där två målen har ju delvis varit i konflikt med varandra eftersom det inte varit så lätt att se hur det skulle gå till. Men nu har vi till slut funnit en lösning,  där familjen ger oss i Astrid Lindgren-sällskapet rätt att visa hemmet. Det betalar hyra och andra omkostnader och vi sköter visningarna genom människor, som på samma sätt som jag, utan ersättning visar för grupper på upp till tolv personer. 

Astrid Lindgren föddes och växte upp i Småland, men begav sig så småningom till Stockholm. I början av 1940-talet flyttade hon till lägenheten i Vasastan, och där blev hon kvar. I 61 år bodde hon här, och trivdes. Hon var en hemkär person, säger Kjell Bolund, i behov av perioder av ensamhet då hon kunde läsa och skriva. Det var också här hon skrev böckerna om Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga bland annat.

Hon var aldrig intresserad av att modernisera inredningen. Lägenheten har fortfarande kvar en air av 1950-talet, och det är nog ingen tillfällighet, säger Kjell Bolund.

– Jag tror att hon inte såg något behov av att ändra på det. Hon var ingen statusperson som hade behov av att imponera på människor. Det gjorde hon ändå, men hon ansträngde sig aldrig för att imponera på människor.  Jag tror hon tyckte det var fint, att det var lagom stort och att det passade henne. Hon tyckte om det.  Hon hade skapat det här hemmet. Jag tror att i hög grad kan man se att allting, alla möbler, allt som hänger på väggarna har hennes hand och hennes öga bakom sig. Hon har valt det här hemmet, gjort det och hon tyckte om det, säger Kjell Bolund, ordförande för Astrid Lindgren-sällskapet.