Kritik mot regeringens förslag om spionprogram

3:03 min

Regeringens förslag om det ska bli tillåtet för myndigheterna att installera spionprogram på datorer för att komma åt terrorister får kritik.

– Det är väldigt starka krafter. Man kan kalla det för någon sorts övervakningens kärnvapen om man ska jämföra med vilken kraft det är i detta, säger Jon Karlung som är vd för internetoperatören Bahnhof.

Redan i dag bedriver FRA, Försvarets Radioanstalt, signalspaning på datatrafik till och från utlandet, och man har också ett nära samarbete med utländska underrättelsetjänster, som NSA i USA, konstaterar Jon Karlung.

Dessutom är internetoperatörerna skyldiga att lagra datatrafik för att myndigheterna ska kunna komma åt information vid utredningar av allvarliga brott.

Regeringen ska tillsätta en utredning som ska ta fram förslag på hur åklagare, polis och säkerhetspolis ska kunna använda hemlig dataavläsning för att komma åt krypterad information. Så här sa statsminister Stefan Löfven på en presskonferens i torsdag. 

– Med hemlig dataavläsning avses att de brottsbekämpande myndigheterna i hemlighet sänder en mjukvara, en så kallad trojan, till en dator eller en surfplatta. Man kan också placera hårdvara fysiskt i datorn. Därigenom får den brottsbekämpande myndigheten besked om vilken information det finns i datorn, och hur datorn används i realtid, säger Jon Karlung.

Det handlar om att plantera spionprogram på enskilda datorer, och det är som att göra inbrott hos den som drabbas, säger Jon Karlung, som ändå inte utesluter att myndigheterna i vissa mycket allvarliga fall skulle kunna använda sig av det här vapnet.

– Det kan finnas skäl att komma åt känslig information. Men, det måste i så fall handla om ytterst allvarlig brottslighet. Och man måste också - i så fall - ha en kontrollmekanism som omgärdar det här. Om man inte har det befinner man sig på ett sluttande plan. Det är lätt att tappa fotfästet och låta de här väldigt kraftfulla övervakningsverktygen handla om allt möjligt, säger han.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg anser att det är viktigt att hålla huvudet kallt och inte lagstifta i affekt. Exemplen från USA efter 11 september 2001 avskräcker, säger hon.

Även Jon Karlung på Bahnhof säger att man får akta sig för att handla i panik och göra saker som man inte kan ta tillbaka senare. Det här kräver mycket eftertanke, tycker han.

– All erfarenhet tidigare visar att alla sådana här system börjar användas till annat än det är tänkt från början, och det är det som är problemet. Och det är därför jag är väldigt skeptisk till det här förslaget, säger Jon Karlung, som är vd för internetoperatören Bahnhof.