Mali, svenska styrkor, explosion
Foto: TT

Svenska Malistyrkan skulle kunna avlasta Frankrike

2:25 min

Utrikesministern har öppnat för att Sverige kan utöka sin FN-insats i Mali, som svar på Frankrikes begäran om hjälp. En bra idé, tycker Svenska FN-förbundet.

– FN-förbundet har under flera år drivit att vi ska ha fler svenska FN-soldater som deltar i det fredsbevarande arbetet, och vi välkomnade när Sverige skickade dessa 250 till Mali, och vi hade gärna sett fler. Och nu när Frankrike har begärt detta så är det väl lämpligt också när vi redan är på plats, att öka antalet och närvaron i Mali, säger Aleksander Gabelic som är ordförande för svenska FN-förbundet.

Efter terrorattentaten i Paris har Frankrike begärt hjälp från övriga EU-länder, enligt den så kallade solidaritetsklausulen i EU:s fördrag. Alla EU-länder, inklusive Sverige, har svarat ja, men det är ännu inte klart hur det här stödet från Sveriges sida ska se ut.

Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian har sagt att en konkret hjälp från övriga EU-länder skulle kunna vara att avlasta Frankrike när det gäller landets övriga militära operationer utomlands. Sedan i början av 2013 finns franska styrkor på plats i Mali, ett splittrat land i Västafrika där flera islamistiska terrorgrupper är aktiva. På fredagen skedde också en blodig terrorattack mot ett hotell i huvudstaden Bamako.

Sverige bidrar sedan i januari till FN-insatsen Minusma i Mali med ett underrättelseförband på cirka 250 personer, som har sin bas i utkanten av Timbuktu.  När vi redan finns på plats är det logiskt att hjälpa till genom att öka antalet och insatsen där, menar Aleksander Gabelic på Svenska FN-förbundet.

Igår torsdag öppnade även utrikesminister Margot Wallström för att just en ökad svensk närvaro i Mali skulle kunna vara ett sätt att avlasta Frankrike. "Vi bidrar ju i Mali, så det här är något man får diskutera hur de vill att det exakt ska gå till" sa Margot Wallström till TT.

Aleksander Gabelic välkomnar detta, och hoppas att det ska finnas en politisk samsyn kring frågan så att den kan beredas skyndsamt.

– Jag hoppas verkligen att det inte blir något politiskt käbbel, utan att man står samlade i det här sammanhanget, också utifrån den begäran som kommit från Frankrike. Sverige gör skillnad i Mali, och jag tycker också man borde uppmärksamma det mer. För det är faktiskt en väldigt viktig insats som vi gör, och förhoppningsvis kan nu ytterligare några soldater bidra till att säkra freden i Mali, säger Aleksander Gabelic på svenska FN-förbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista