#familjutomlands

Oron för mamman fick Wilo att flytta tillbaka

3:42 min

Anhöriga som vårdar en närstående som bor utomlands är en växande men osynlig grupp i Sverige. Wilo lämnade sitt liv i Göteborg för sin mamma i Somalia.

Radio Sweden och Sisuradio samlar på berättelser från anhöriga som behöver hjälpa en nära släkting i ett annat land under rubriken #familjutomlands den 23-26 november 2015. Läs mer

Wilo Abdulle har bott i Sverige i 25 år, har utbildat sig och arbetat här. Hennes gamla mamma bor kvar i Somalia, och Wilo har tagit beslutet att flytta tillbaka för att ta hand om henne. "Det är ett val jag måste göra", säger hon.

– Mamma är gammal, sjuk och behöver mig. Såsom ett barn behöver en förälder när de är små, så resonerar jag. När jag var liten behövde jag min mamma. Nu är mamma gammal, och jag är vuxen, jag är frisk, jag kan ta hand om henne. Då måste jag göra det här. Det finns inte något system som jag kan sätta henne i, eller betala till professionella som kan ta hand om henne, äldreomsorg, det finns inte.

Enligt en studie som Socialstyrelsen gjorde för några år sen finns det cirka 1,3 miljoner människor i Sverige som ger regelbunden vård eller stöd till någon närstående. Det finns dock ingen uppskattning om hur många av dem som har sina närstående i ett annat land än Sverige, och mörkertalet är troligen stort.

Wilo Abdulles mamma är över 80 år, och är en person som varit van att klara sig själv, säger Wilo. Men nu är hon gammal och behöver mycket hjälp, och för två år sedan tog Wilo beslutet att lämna hela sitt liv i Göteborg för att flytta till sin mamma i Somalia.

– Det är min egen rädsla för vad som kan hända mamma som jag inte klarar av. Vad kan hända mamma när jag inte är där? Om hon blir sjuk, om hon ramlar. Om jag får ett telefonsamtal om att "din mamma har skadat sig", och jag bor i Sverige. Den känslan klarar jag inte av, säger Wilo. 

I Sverige kan man som privatperson få stöd när man vårdar en närstående. Man kan till exempel ha rätt att få ekonomisk ersättning från Försäkringskassan, så kallad närståendepenning, och stöd och hjälp från kommunen.

Men dessa lagar och regler gäller bara för de som bor i Sverige, jobbar här och är försäkrade här. Om du till exempel behöver ta hand om din sjuka mamma som är bosatt i ett annat land har du bara rätt att få ledigt utan ersättning från din arbetsgivare, under en begränsad tid.

De som vårdar och hjälper närstående som bor utomlands ställs alltså inför andra utmaningar än de vars närstående bor i Sverige, säger Ann-Britt Sand som är forskare på Stockholms Universitet och på Nationellt kompetenscentrum Anhöriga.

– Man kanske försöker få grannar, eller bekanta, att titta till den här personen. Det beror ju lite på vilket land det handlar om. I de nordiska länderna till exempel så finns det ju en offentlig äldreomsorg, och där kan man ju få hjälp. Men det finns ju länder som inte har detta uppbyggt, och då är det ofta så att anhöriga betalar någon för att hjälpa den här personen. Så det kan ju bli en ganska stor ekonomisk kostnad, säger Ann-Britt Sand. 

Innan Wilo Abdulle flyttade tillbaka till Somalia funderade hon på om hon istället skulle kunna hämta hit sin mamma till Sverige, men det gick inte. Och att åka fram och tillbaka mellan Sverige och Somalia är inte heller någon lätt lösning.

Mamman funderar väldigt mycket över att Wilo har lämnat sitt liv i Sverige för att ta hand om henne, i ett osäkert land som Somalia. Det är svårt för henne, det förstår jag när hon resonerar med mig, säger Wilo.

– Hon säger: "det är verkligen synd att du fördärvar dit liv som kvinna". Hon vet, som kvinna, att det inte kommer bli lättare och att det aldrig varit lätt att leva i ett sånt samhälle. Vilket hon påminner mig om ofta. Hon säger: du är kvinna, du har inga barn. Du har inte sparat pengar. Vem kommer att ta hand om dig? Och du sitter här och tar hand om mig. Vem kommer göra det du gör för mig nu?