Mursal Ciise MP, Kerstin Erlandsson, Dalarnas universitet och Mohamed Khalid Ali, East Afrika universitetet. Foto: Kenadid Mohamed/Sveriges Radio.
Mursal Ciise MP, Kerstin Erlandsson, Dalarnas universitet och Mohamed Khalid Ali, East Afrika universitetet. Foto: Kenadid Mohamed/SR

Barnmorskor i Somalia utbildas över internet

2:19 min

I Somalia är mödra- och spädbarnsdödligheten en av de högsta i världen och bristen på barnmorskor är stor.

Nyckeln är utbildning, säger Fatumo Osman, lektor vid Högskolan Dalarna, i den film som presenterar samarbetsprojektet mellan tre universitet i Somaliland och Somalia och Högskolan Dalarna. Syftet är att utbilda barnmorskor i sexuell- och reproduktiv hälsa via direktlänk från Sverige.

I dag är bristen på utbildade barnmorskor i Somalia och Somaliland ett stort problem som skulle kunna lösas med mer utbildning och kunskap.

Kerstin Erlandsson är själv utbildad barnmorska och projektledare för utbildningen som enligt henne handlar lika mycket om att utbilda i reproduktiv hälsa som om kvinnors rättigheter.

– Vi skakar nog om många människors tankevärld med de här utbildningarna och de som utbildas till lärare kommer bli en slags ambassadörer för kvinnors hälsa och rättigheter i sin kontext, säger hon.

Utbildningen är ett webbaserat masterprogram där studenter i Somalia och Somaliland deltar i seminarier och föreläsningar via länk från Sverige. Hittills har man utbildat 24 masterstudenter som blir barnmorskor eller lärare i sexuell - och reproduktiv hälsa.

Enligt Kerstin Erlandsson är utbildningen ett bra exempel på annat slags lärande och att de resurser som finns idag gör att världen känns mycket mindre.

– Vi kan sitta här eller åka ner och ses, men framförallt kan vi träffas virtuellt. Jag kan sitta här och prata i en mikrofon samtidigt som mina studenter både kan se och höra mig i ett klassrum i Hargeisa, säger hon.

Projektet har hittills finansierats av Sida och Kerstin Erlandsson hoppas att man i framtiden ska kunna expandera till andra länder med hjälp av mer finansiering och stöd. Enligt henne är utbildningen ett stort steg på vägen mot att skapa en hållbar utveckling som pekar i rätt riktning och då måste alla hjälpas åt.

– Alla goda krafter måste gemensamt jobba för det goda i världen, och här har vi stora möjligheter. Vi har alla möjligheter, säger Kerstin Erlandsson, lektor i omvårdnad vid Högskolan Dalarna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista