Jessica Schiefauer tilldelades Augustpriset för boken När hundarna kommer. Foto:Jurij Gourman/Sveriges Radio
1 av 3
Jessica Schiefauer tilldelades Augustpriset för boken När hundarna kommer. Foto:Jurij Gourman/Sveriges Radio
Jonas Hassen Khemiri vann pris i kategorin skönlitteratur. Foto: Jurij Gourman/Sveriges Radio
2 av 3
Jonas Hassen Khemiri vann pris i kategorin skönlitteratur. Foto: Jurij Gourman/Sveriges Radio
Pris i Bästa fackbok tilldelades Karin Bojs. Foto: Jurij Gourman/Sveriges Radio
3 av 3
Pris i Bästa fackbok tilldelades Karin Bojs. Foto: Jurij Gourman/Sveriges Radio

Augustpris i flyktingkrisens spår

2:06 min

Årets pristagare på Augustprisgalan berör på olika vis en av de mest aktuella frågorna i vår tid – flyktingkrisen.

Augustprisgalan gick i samtidens tecken. De fyra pristagarna av ett av Sveriges mest prestigefulla litteraturpris gav i sina verk röst åt teman som folkvandring, ensamhet, utanförskap och utsattheten hos den som flyr sitt land.

Priset för årets barn- och ungdomsbok tilldelades författaren Jessica Schiefauer för När hundarna kommer, om en svensk småstad på 90-talet där ett hatbrott bildar en fond för en kärlekshistoria.

– Vi lever i ett hårt samhälle där många strävar efter att skilja på vi och dem. Även om jag har gått tillbaka till mitt 90-tal och skildrat det som jag minns, är det ju dagens 17-åringar och deras 2015-tal jag skildrar på samma gång. Och det är ju väldigt otäckt tycker jag, att vi på 20 år kan glömma allt, säger Jessica Schiefauer.

Pristagaren i kategorin bästa fackbok, vetenskapsjournalisten Karin Bojs, berättar i boken Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren, om hur mänskligheten kommit att befolka Europa, genom att spåra sitt eget dna och på det sättet slår hon hål på många myter.

– Den nya dna-tekniken visar hur Europa befolkats av vågor av invandring. Frågor som arkeologer bråkat om i 100 år är i princip lösta nu, och jag är den första i världen som har berättat den här historien, säger hon.

Det var författaren Jonas Hassen Khemiri som vann pris i den skönlitterära kategorin och låter några Stockholms-öden krocka i sin roman Allt jag inte minns, som tar avstamp i två stora förluster i författarens eget liv. I romanen får vi följa den döde huvudkaraktären Samuel som lever vidare i andras minnen i en bok som handlar om att hantera förluster.

– Jag tror inte att det går att lappa ihop en människa, men det har alltid varit min egen strategi hela livet, att använda orden för att hitta någon slags stabilitet. De erfarenheterna av att försöka skriva tillbaka en människa finns i boken tror jag, säger Jonas Hassen Khemiri.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista