Några asylsökande i samtal med Migrationsverkets representant. Photo: Ola Torkelsson / TT
Nya regler kommer att leda till nya rutiner hos Migrationsverket. Foto: Ola Torkelsson / TT .
Regeringens flyktingpolitik

Så slår de nya asylreglerna

"Från och med i tisdags är det den nya lagstiftningen som gäller"
2:22 min

Senast i april ska regeringens nya migrationslag träda i kraft. Men vad gäller för de som söker asyl nu?

Statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson presenterade i tisdags en rad tuffa åtgärdsförslag i syfte att minska antalet asylsökande till Sverige.

– Den ena delen handlar om tillfälliga uppehållstillstånd för, i praktiken, alla utom kvotflyktingar, begränsningar när det gäller familjeåterförening och skärpta försörjningskrav. Den andra delen handlar om ID-kontroller på kollektiva färdmedel till Sverige, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Från och med den sista april nästa år kommer flyktingar som söker asyl i Sverige bara kunna beviljas tillfälliga uppehållstillstånd. Men eftersom Migrationsverket inte hinner pröva alla ansökningar innan lagen träder i kraft kommer de flesta som har anlänt till Sverige under hösten omfattas av de nya reglerna.

Barnfamiljer och barn som fram till gårdagens presskonferens redan registrerat sin asylansökan kommer fortfarande kunna få permanent uppehållstillstånd, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

– Eftersom det fanns ett undantag för barn och barnfamiljer i vår förra flyktinguppgörelse har vi sagt att vi ska ha övergångsbestämmelser som gör att de barn och barnfamiljer som har registrerats som asylsökande kommer omfattas av de gamla reglerna, säger han.

Under de senaste två månaderna har Sverige tagit emot 80 000 människor på flykt. Under gårdagens presskonferens beskrev Stefan Löfven det som den största flyktinginsatsen i modern historia och riktade samtidigt kritik mot att andra länder i Europa inte tar sitt ansvar.

Den nya lagstiftningen ska gälla under en treårsperiod och sedan ska Sverige gå tillbaka till det ursprungliga systemet. Syftet med de nya reglerna är att få flyktingar att söka sig bortom Sverige och på det sättet tvinga andra länder i Europa att ta sitt ansvar, menar regeringen.

Men hur länge man får stanna i Sverige, om man beviljas tillfälligt uppehållstillstånd under tiden då den nya lagstiftningen gäller, varierar också, säger Morgan Johansson.

– Det är uppehållstillstånd på tre som gäller för de som har flyktingstatus, men för den grupp som har ett alternativt skyddsbehov kommer det handla om kortare uppehållstillstånd på ett år med möjlighet att förlänga till två år. Om det inte finns ett skyddsbehov efter ett år kommer man inte få stanna, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".