Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tecknad gubbe jagar koldioxid med håv
1 av 2
Målet med klimatmötet är att begränsa den globala uppvärmningen till två grader. Foto: COP21.
Anna Lindstedt på ett kontor. Foto: Marie-Louise Kristola/SR
2 av 2
Sveriges chefsförhandlare Anna Lindstedt är säker på att det blir ett nytt klimatavtal i Paris. Foto: Marie-Louise Kristola/Sveriges Radio.

Nu ska världens länder enas om nytt klimatavtal

"Viktigt vi lämnar Paris med ett avtal som alla känner ägarskap om"
7:22 min

Nu träffas FN-länderna för att under två veckor förhandla fram det första klimatavtalet på 20 år.

På FN:s klimatmöte, COP 21, i Paris ska de 195 FN-länderna försöka enas om ett nytt klimatavtal som ska se till att jordens temperatur inte ökar med mer än två grader. Sveriges chefsförhandlare Anna Lindstedt har fullt upp ett par dagar innan det är dags att åka till Paris.

– Det är ett väldigt stort intresse från alla möjliga håll. Från media, civilsamhället, kollegor i regeringskansliet, företag, från hela Sverige. Så det är intensivt. Men ett positivt engagemang, säger hon.

Det är femte året i rad som Anna Lindstedt är Sveriges chefsförhandlare. Hon var med redan vid det på förhand upphaussade mötet i Köpenhamn 2009 – då förväntningarna om ett nytt avtal att ersätta Kyotoprotokollet med var skyhöga – men som slutade med ett misslyckande.

En av orsakerna till det var de dåliga förberedelserna. Den här gången är man väl förberedd, samtidigt som man har sänkt förväntningarna. Anna Lindstedt är säker på att kommer att bli ett avtal.

– Jag är övertygad om att vi kommer att få ett avtal. Jag tror att världens länder nu är mer angelägna om att verkligen få till ett avtal. De stora aktörerna – som Kina, USA och Indien – har jobbat tillsammans för att få upp ett intresse, och presenterat en klimatplan.

Det är de här klimatplanerna som är förutsättningen för att få till ett avtal. Av 195 FN-länder så har 176 lämnat in sina planer, bara det en framgång, säger hon.

– Det faktum att de flesta presenterat sina planer i god tid före Paris är positivt. Och även länder som aldrig tidigare haft några åtagande på internationell nivå, som Saudiarabien och de andra gulfstaterna, Sudan, Egypten och Bolivia för att ta några exempel.

När du tittar på planerna, vad får du för intryck?

– Vi vet att de inte räcker till i sig. De kommer inte att begränsa temperaturhöjningen till två grader, därför är det viktigt att vi hittar en mekanism i det nya avtalet som ålägger länder att skärpa sina planer över tid. Det är en bra början, men det räcker inte, säger Anna Lindstedt.

Förhandlingarna handlar alltså om att se till att koldioxidutsläppen i världen minskar så mycket att jordens temperaturökning inte blir högre än två grader. Skulle temperaturen öka mer så antas det få stora effekter på klimatet, med extremare väder med stormar, torka och översvämningar till följd. Gustav Strandberg är klimatforskare på SMHI.

– Ja, då kommer det bli ännu varmare. Även om vi nu kan observera att klimatet redan har förändrats, så märks det kanske inte så tydligt. Men i framtiden kommer det att bli väldigt tydligt. I Sverige kommer vi antagligen ha mer översvämningar på grund av häftigare regn. I andra länder kommer det att vara översvämningar från regn, högre havsnivå, torka, säger han och fortsätter:

– Jag tror att då kommer det på allvar att bli ett helt annat klimat. Det är ju svårt att säga hur världen kommer att förändras, men en mycket varmare värld kommer ju att ge en stress på det globala samhället, också på en politisk skala, säger Gustav Strandberg.

För att få till ett avtal finns det flera knäckfrågor som måste lösas, som handlar om rättvisa. Vem ska göra vad? Och hur ska man hjälpa fattiga länder som inte själva har resurser att bygga upp samhällen med låga koldioxidutsläpp? Chefsförhandlare Anna Lindstedt:

– Mina farhågor är att de motsättningar som finns i förhandlingarna och som har sin grund i att man ser världen på lite olika sätt, att man inte ska kunna lösa ut dem. Det handlar om hur vi differentierar mellan länder. Vi har ju tidigare haft en uppdelning mellan i- och u-länder och den vill vi komma bort från nu.

– Det ska mer vara ett spektrum av åtaganden, även om inte alla ska göra samma sak så ska alla vara med och bidra. Och sen är ju en svår fråga till hur vi ska hjälpa fattiga länder, hur vi ska hitta bra system för att finansiera hur vi ska sprida teknik och bygga kapacitet i de länder som inte själva klarar av detta, säger hon.  

Och för Anna Lindstedt väntar nu två veckors hårt arbete:

– Ja, jag räknar med mer eller mindre dygnet runt. Jag hoppas att jag får några timmar sömn varje natt. Men det kommer bli väldigt tufft.

Om det inte blir ett avtal vad händer då?

– Jag är övertygad om att det blir ett avtal, sen kanske det inte blir ett lika perfekt avtal som vi skulle ha velat. Alla världens länder kommer samman, och vi måste alla vara beredda att kompromissa och göra avkall på våra ambitioner. Det är väldigt viktigt att vi lämnar Paris med ett avtal som alla känner ägarskap om, och som alla känner att de verkligen kan genomföra.

Men det finns inte på kartan ett det inte blir ett avtal?

– Nej, jag håller det för uteslutet. Alla länder vill ha ett avtal, säger Anna Lindstedt, Sveriges chefsförhandlare vid klimatmötet i Paris, COP 21, som pågår mellan 30/11 till 11/12.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".