Genteknik får okej av Jordbruksverket

2:40 min

Med en särskild genmodifieringsteknik kan jordbruksväxter numera odlas utan tillstånd från GMO-regelverket. 

För att få odla genmodifierade växter, så kallade GMO, krävs särskilt tillstånd från Jordbruksverket, men om växterna odlats med genmodifieringstekniken CRISPR/Cas9 kan man slippa att vända sig till Jordbruksverket. 

– Det är betydelsefullt eftersom det gör det möjligt att använda genteknik på nya sätt inom växtförädling. Och det är väldigt viktigt eftersom växtförädling är det viktigaste redskapet vi har för att få fram växter med egenskaper vi behöver, säger vetenskapsjournalisten Peter Sylwan om Jordbruksverkets beslut.

Det handlar om en liten växt som kallas backtrav, fast egentligen handlar det om något mycket större, nämligen att Jordbruksverket har bestämt att gentekniken som kallas CRISPR/Cas9 får användas utan tillstånd enligt GMO-regelverket. Sverige och Jordbruksverket har som första myndighet i EU gått i spetsen för att lätta på det snäva regelverket kring GMO.

Den nya gentekniken innehåller flera verktyg för att göra förändringar i växter. Vissa leder till genmodifierade växter, andra inte. Universiteten har tagit fram två varianter av växten backtrav. I båda har man använt tekniken för att skapa en mutation i växternas DNA med hjälp av ett främmande DNA. Skillnaden är att i den ena finns främmande DNA kvar i växten men inte i den andra. Jordbruksverket bedömer därför att endast den förstnämnda backtraven är genmodifierad.

Och enligt vetenskapsjournalisten Peter Sylwan är regelverket gällande GMO omotiverat komplicerat, för egentligen är all form av växtförädling en form av genmanipulation:

– Man har sedan innan kunnat förändra DNA genom att korsa och sortera fram egenskaper man vill ha, så på det sättet är all växtförädling en form av genmanipulation. Nu får man alltså ett nytt redskap att modifiera på generna, säger Peter Sylwan.

Vad som ska regleras som GMO styrs av riktlinjer som skrevs på 90-talet och som kan vara svåra att tolka idag. Sedan dess har många nya växtförädlingstekniker utvecklats där det är oklart om växterna ska regleras som GMO eller inte. Sverige och andra medlemsländer har länge bett EU-kommissionen om riktlinjer för att kunna tolka reglerna, men hittills har inga sådana riktlinjer upprättats.

GMO är och har länge varit en omdiskuterad fråga, speciellt med anledning av den forskning som visar på hälsoriskerna, men Heléne Ström som är handläggare inom genteknik på Jordbruksverket säger att de i det här fallet bedömde riskerna som små:

– Som med all teknikanvändning handlar det om hur man använder den och när det handlar om så här små förändringar ser vi inga risker med det. Men man skulle önska att vi hade ett regelverk som bättre kunde bedöma risker snarare än vilken teknik man använder, säger Heléne Ström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista