Visar ett utklipp från SMHI:s webbplats, bland annat en karta över Sverige och temperaturstaplar
I SMHI:s nya webbtjänst kan man se vad som händer med temperaturer och nederbörd i Sverige och Europa om temperaturen höjs.

Temperaturen i Sverige skulle öka mer än två grader

"Vintertemperaturerna kommer att öka mest"
2:07 min

Även om tvågradersmålet nås så skulle det för Sveriges del betyda en temperaturökning på 3,5 grader. Det visar nya analyser från SMHI.

– Skillnaden är störst på vintern. Vintertemperaturerna kommer att öka mest, och det kan vara så mycket som två till fem grader varmare beroende på vilken del av Sverige vi pratar om. Det innebär att det blir mindre snö och en kortare snösäsong. Eller att det i södra Sverige blir år utan snö överhuvudtaget, säger Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI.

För att visa hur olika temperaturökningar slår så har SMHI skapat en ny webbsida där man kan se hur temperaturen och klimatet i ett framtida Sverige blir i olika scenarier.

Om dagens utsläpp av växthusgaser fortsätter så kommer vi att passera två-gradersökningen omkring 2040. Olika klimatmodeller visar lite olika tidpunkter när det sker, en del före och en del efter 2040, men i genomsnitt är det runt 2040 det kommer att ske. Därför är det viktigt att världens länder enas om ett nytt klimatavtal i Paris säger Gustav Strandberg på SMHI, för om det misslyckas kommer det annars att vara en helt annan värld vi lever i.

– Även vi redan nu kan observera att klimatet har förändrats så märks det kanske inte så tydligt. Men i framtiden kommer det att bli väldigt tydligt. I Sverige kommer vi att ha mer översvämningar på grund av häftigare regn. I andra länder kommer det att vara översvämningar från regn, högre havsnivå och torka, då kommer det på allvar bli ett helt annat klimat, säger Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI.

 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".