Foto: AP
Arkivfoto: AP

Svenska bilar kan ha använts i Syrienkriget

"Det finns ett flertal fall där personer har tagit med sig bilar ner"
1:14 min

Polisen misstänker att bedragare lurar till sig bilar i Sverige för att sedan använda fordonen i kriget i Syrien.

– Det finns ett flertal fall där personer har tagit med sig bilar ner. Det har vi dels hört från polisen, men vi har också sett bilder på svenska registreringsskyltar på sociala medier, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Terrorismforskaren Magnus Ranstorp säger att det främst handlar om större fordon som stadsjeepar och bilar med flak som kan frakta människor och krigsutrustning.

Nyligen hittades två svenska bilar vid den turkiska gränsen och polisen misstänker att de kan vara kopplade till bedrägerier i Sverige.

Polisen säger till TT att det kan vara så att någon har köpt de här bilarna på kredit i Sverige för att sedan köra ned dem genom Europa till Mellanöstern. Samtidigt poängterar man att det är svårt att bevisa att bilarna använts just i krigssyften.

Magnus Ranstorp säger att det har förekommit svenska bilar i Syrien under en längre tid och att det förmodligen var lättare att forsla in bilar i Syrien förr, när gränsen mellan Turkiet och Syrien fortfarande var öppen.

– Det var kanske vanligare omkring 2012 eller 2013 när folk engagerade sig och körde ner bilar själva helt enkelt, säger Ranstorp.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".