Foto: Fredrik Bergman/Sveriges Radio
Brevlådan på bilden har inget med hotlapparna i Märsta att göra. Foto: Fredrik Bergman/Sveriges Radio

Hotlappar med IS som avsändare sprids i Märsta

"Viktigt att höra av sig till polisen"
1:17 min

Flera boende i Märsta norr om Stockholm har fått brev hemskickade till sig där det står att de ska halshuggas om de inte konverterar till islam.

– Det har kommit in en anmälan och vi har inlett en utredning om olaga hot, säger Patrik Alm vid polisen i Sollentuna.

I slutet på förra veckan fick flera boende i Märsta i Sigtuna kommun hotfulla lappar i sina brevlådor, där det står att man ska konvertera till islam och betala skyddsskatt och att man annars kommer att bli halshuggen.

– Det vi vet är att flera boende i kommunen har fått väldigt obehagliga lappar i sina brevlådor, säger Anna Jernberg Carlson, pressansvarig på Sigtuna kommun.

Patrik Alm på polisen i Sollentuna hänvisar till förundersökningssekretess men säger att man jobbar brett och att man inte vill utesluta något.

– Men Säkerhetspolisen har informerats enligt protokoll, säger Patrik Alm.

Enligt Anna Jernberg Carlson på Sigtuna kommun har man informerat alla skolor i kommunen, dels för att lärare ska kunna kommunicera med elever och på så sätt hindra ryktesspridning och dels för att de som fått en lapp hemskickad ska anmäla detta.

– Det är verkligen viktigt att alla som har fått den här typen av hot ska ta kontakt med polisen, säger Anna Jernberg Carlson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".