Foto av reportern Hewa Abdelzadeh. Foto: Filip Jakobsson / SR
Hewa Abdelzadeh på sitt vanliga kontor på SR:s kurdiska redaktion. Foto: Filip Jakobsson / SR

Radio Sweden-reporter får ärofyllt uppdrag

"Kan knappt bärga mig"
1:32 min

Den kurdiska redaktionens Hewa Abdelzadeh har utsetts till 2016 års korrespondent-trainee i Nils Horners anda. 

Från att ha haft Radiohuset i Stockholm som arbetsplats får nu Hewa Abdelzadeh från och med januari nästa år, hela världen som sitt kontor.

–  Ja, du hör ju hur det låter. Att få hela världen som arbetsplats, det är ju liksom helt otroligt. Jag är överväldigad av tanken och möjligheten, säger han.

Hewa Abdelzadeh är i dag reporter på Radio Swedens kurdiska redaktion där han började som vikarie sommaren 2013. Men i början av januari tillträder han alltså som ny korrespondent-trainee på Sveriges Radio. Han berättar att han stod på en flygplats i Belgien när beskedet kom från Sveriges Radios utrikeschef Ginna Lindberg. Någon timme innan planet skulle lyfta vibrerade det till i fickan.

– Och hon frågar då på telefonen om jag är i huset, alltså Radiohuset, men det var jag ju inte, jag var ju påväg att flyga hem till Sverige. Då gav hon mig beskedet där, och jag kan väl säga att efter det så svävade jag bokstavligt talat bland molnen, både i sinne och fysiskt.

Tjänsten som korrespondent-trainee instiftades i utrikeskorrespondenten Nils Horners minne. Han mördades i tjänsten på en reportageresa i Afghanistans huvudstad Kabul våren 2014. Och Hewa säger att han känner en stolthet att få gå i Nils Horners fotspår.

– Det här är ju liksom en unik möjlighet, det finns inget liknande någonstans i världen såvitt jag vet, och jag kan knappt bärga mig, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".