Varg. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Naturvårdsverket är inte längre sista instansen för den som vill överklaga ett beslut om licensjakt på varg. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Licensjakt på varg kan överklagas till domstol

"Slut på överklagandeförbud"
0:34 min

Nu ändras beslutsgången för licensjakt på varg i Sverige. Från och med i dag går det att även överklaga ett jaktbeslut till domstol.

Att Naturvårdsverket är sista instansen i beslut om licensjakt på varg är från och med nu ett minne blott, detta efter ett beslut i Högsta Förvaltningsdomstolen i dag.

I jaktförordningen har det funnits ett överklagandeförbud, vilket har inneburit att när Naturvårdsverket fattat sitt beslut, så har det inte gått att överklaga detta till en domstol.

–Det här har stridit mot EU-rättens krav på att man har rätt till en domstolsprövning i vissa fall, och just licensjakt på varg är enligt EU:s praxis ett av dem, säger Thomas Bull, justitieråd vid Högsta Förvaltningsdomstolen.

Tidigare i dag kom besked från Naturvårdsverket att man slår fast Länsstyrelsernas beslut om licensjakt på 46 vargar i Gävleborgs, Örebro, Värmlands, Dalarnas och Västmanlands län. Förvaltningsdomstolens beslut medför alltså att även det beslutet kan överklagas.

Vargreviret i Sjunda, som Radio Sweden tidigare har rapporterat om, fanns inte med i beslutet om licensjakt och berörs, för tillfället, inte av den här förändringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".