Cecilia Eriksson på teknikföretaget Tobii står framför en dator för att visa hur företagets ögonstyrningsteknik fungerar. Hon har på sig en randig kofta och har rödlätt hår. Foto: Isabelle Swahn/Sveriges Radio.
1 av 2
Cecilia Eriksson jobbar på Tobii som letar personal bland nyanlända flyktingar. Foto: Isabelle Swahn/Sveriges Radio.
Andreas Wennberg på mentornätverket 400contacts sitter framför en vägg med en brun träpanel. Han har halvlångt hår, glasögon och pikettröja på sig. Foto: Isabelle Swahn/Sveriges Radio.
2 av 2
Andreas Wennberg på mentornätverket 400contacts ser flyktingkrisen som en möjlighet. Foto: Isabelle Swahn/Sveriges Radio.

Teknikföretag anställer flyktingar

4:40 min

Snart fattas 60 000 personer i IT-branschen. Men teknikföretagen ser flyktingkrisen som en lösning på sina rekryteringsproblem.

– Jag tror att flyktingkrisen borde benämnas som en möjlighet. Det kommer hit otroligt många färdigutbildade människor som har ganska lång erfarenhet av att arbeta inom tech i sitt hemland. Det är en otrolig möjlighet för svenska företag att direkt komma in och erbjuda dem ett trainee-program i tre månader och sedan är personerna i stort sett produktiva, säger Andreas Wennberg som driver mentornätverket 400contacts.

400contacts kopplar ihop svenska ingenjörer med nyanlända flyktingar som jobbat inom samma område. För Andreas del började det hela med att han träffade en asylsökande telekomingenjör från Uganda som ville hitta jobb i Sverige. Han satte upp en hemsida för att matcha ihop ingenjörer, och sedan rullade det på snabbt. Nu är det ett heltidsjobb eftersom allt fler teknikföretag hör av sig och vill använda sig av 400contacts för att hitta ny personal att anställa.

– Det finns två delar. Dels finns det ren, hård tech-kompetens som programmerare och ingenjörer. Det är en sektor som har vuxit väldigt mycket de senaste tio åren. Sedan finns det också ett behov av teknisk kompetens som har bakgrund i Mellanöstern eftersom det är en stor marknad, säger Andreas Wennberg.

Stockholm är världens näst bästa stad för startups, och allt fler teknikföretag växer fram. Det är bara Silicon Valley i USA som har producerat fler så kallade "enhörningar" per capita än Stockholm - alltså företag som är värderade till en miljard dollar.

Det har gett avtryck. Nu satsar regeringen på innovativa teknikföretag i sin näringslivspolitik och Stockholm stad har börjat uppmuntra skolor att införa programmering som ämne redan på grundskolenivå.

Men det råder stor brist på kompetens. Enligt en rapport som branschorganisationen IT- och telekomföretagen tagit fram så kommer det saknas 60 000 utvecklare och programmerare om fem år. Men redan nu är bristen stor, och det har tvingat teknikföretagen att tänka i nya banor - och nu börjar företagen leta bland nyanlända flyktingar för att lösa sina rekryteringsproblem.

Truecaller, företaget bakom den populära nummersökningsappen med samma namn, uppmanar sina anställda att registrera sig på Andreas Wennbergs 400contacts för att fånga upp kompetens bland nyanlända flyktingar, och Klarna, som sysslar med betalningar på internet, har kontakt med Migrationsverket för att hitta datatekniker.

Ett annat exempel är eyetracking-företaget Tobii som nu aktivt rekryterar bland flyktingar. De har länge letat personal att anställa över hela världen, men när de upptäckte att få nyanlända sökte jobb hos dem trots att de har kompetensen som efterfrågas så bestämde de sig för att göra en riktad satsning tillsammans med rekryteringsbolaget Ants och Migrationsverket.

– Det är förvånansvärt få som aktivt söker sig till oss. Vi har redan våra annonser på engelska, och vi har en annons ute nu där vi skriver att vi aktivt söker personer med den här bakgrunden, men de söker sig inte aktivt hit. Vi håller på och utforskar vägarna att komma i kontakt med de här personerna, säger Cecilia Eriksson, som arbetar med HR på Tobii.

Varför tror du att det är så?

– Det är svårt att svara på, men förmodligen så blir det lite tillkrånglat någonstans i systemet. Man tror att man måste lära sig svenska innan, att man blir inslussad i sfi-kurser. Det finns säkert många missförstånd kring att man behöver permanent uppehållstillstånd innan det är okej att jobba. Jag tror att det helt enkelt att det finns en liten förvirring kring hur man bär sig åt och var man hittar jobb i Sverige.

Det är många svenska teknikföretag som precis som Tobii tror att flyktingkrisen kan vara ett sätt att lösa kompetensförsörjningen på företagen. Teknikbolagen är ofta "global first" med engelska som arbetsspråk, och att validera betyg är inte heller ett problem eftersom alla anställda får genomgå tekniska tester.

IT- och telekomföretagen slår fast i en rapport att det är av yttersta vikt att branschen tar tillvara på utrikesfödd kompetens, och både Andreas Wennberg på 400contacts och Cecilia Eriksson på Tobii ser flyktingkrisen som en möjlighet för teknikbolagen.

– Sedan ifall det innebär att det blir en god gärning eller man hjälper personer som behöver det så är det jättepositivt, men det är riktiga jobb som vi skulle tillsätta i alla fall. Vi tror att vi kommer att kunna göra det snabbare nu, säger Cecilia Eriksson på Tobii.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista