Överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Anders Ljungberg / SR
Överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Anders Ljungberg / SR

ÖB: Lågt förtroende är försvarets största utmaning

"Vi klarar inte vårt uppdrag om vi inte får stöd av samhället i övrigt"
8:31 min

Samtidigt har Försvarsmakten unikt bra soldater, säger överbefälhavare Micael Bydén i en intervju med Radio Sweden.

– När jag tittar på min personal så är den yngre generationen bättre utbildad i grunden för vi har en bättre utbildning nu. De är bättre tränade och framför allt så är det många i vår personal som har genomfört skarp insats i de svåraste av miljöer, säger han till Radio Sweden under Folk och försvars årliga rikskonferens i Sälen.

Försvarets operativa förmåga ska också öka successivt. Det pågår en intensiv och avancerad övningsverksamhet och bemanningen av krigsorganisationen är "i allt väsentligt uppfylld" även om en brist på tidvis anställda soldater har fått fyllas med värnpliktsutbildade, säger Micael Bydén.

Under 2016-2020 ökar också försvarsanslagen med 10,2 miljarder för att möta de nya utmaningarna i och med den förändrade hotbilden och säkerhetssituationen i omvärlden.

Det Micael Bydén ser som ett större problem är att förtroendet för försvaret är lågt. Enligt en opinionsundersökning som Ipsos gjort känner endast 16 procent att försvaret har förmåga att skydda Sveriges gränser.

– Jag tycker att det är besvärande att inte fler svenska medborgare känner ett stort förtroende för den organisation som med vapen i hand ska skydda dem när det väl gäller. Så kan vi inte ha det. Det här är någonting vi kommer att jobba med externt och internt.

Micael Bydén säger att det påverkar försvarets självbild och hans vision är att vända attityden eftersom Försvarsmakten har så mycket att vara stolta över.

– Vem vill jobba i en organisation som inte har det största av förtroende? För mig är det här är en angelägenhet för hela svenska folket. Försvarsmakten kommer inte klara vårt uppdrag om vi inte får stöd av samhället i övrigt, säger han.

Den tidigare överbefälhavaren Sverker Göranson sa för tre år sedan att Försvarsmakten endast hade möjlighet att försvara ett område i Sverige i en vecka om det skulle angripas av främmande makt. Så ser inte läget ut i dag, menar Micael Bydén.

– Min företrädare sa det utifrån ett mycket specifikt scenario där Sverige står helt ensamt när vi får ett angrepp. Ett: Sverige bygger sin säkerhet tillsammans med andra. Vi ger och tar stöd. Två: Det har gått tre år och vi har en omvärldsutveckling som är allt annat än positiv. Vi ser ett Ryssland som förstärks, vi ser hot som vi inte har sett tidigare i form av hybridhot, informationskampanjaner, påverkanskampanjer. Att då uttrycka sig i det specifika scenariot blir inte rätt för mig. Vi har även fått ett beslut om mer resurser och bättre förutsättningar, så vi kommer att bli starkare.

Men det finns fortfarande stora utmaningar. Framför allt den nya typen av attacker som sker på internet, samt spridningen av falsk information och propaganda.

– Jag kan konstatera att det här är ett område som är identifierat och som inte bara Försvarsmakten arbetar med. Vi har fått ett uppdrag av regeringen att titta på det som kallas för aktiv cyberverksamhet. Jag kan säga att det här är ett område i fokus, säger överbefälhavare Micael Bydén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".